Garmin platio milione da reši ransomware napad

Kompanija Garmin je prošlog meseca pretrpela veliki hakerski napad koji je trenutno paralisao rad mnogih njihovih sistema i usluga. Kasnije je potvrđeno da su zaista bili žrtve sajber napada, ali nije bilo više detalja o tome. Za sada, izveštaji pokazuju da je u pitanju bio ransomware, i pretpostavlja se da je Garmin morao da plati otkupninu.

garmin pokrio načinjenu štetu

Višemilionska otkupnina za rešavanje problema

Kao što smo već više puta pisali o tome, Garmin je u prošlom mesecu bio meta hakerskog napada sa ciljem da se izvuče veća suma novca od ove kompanije. Neki od detalja su bili poznati i ranije, ali sada postoje indicije da je Garmin platio višemilionsku otkupninu, preko kompanije pod nazivom Arete Incident Response, da bi povratio pristup nad svojim datotekama i sistemima.

Nije otkriveno i dalje ko stoji iza napada, kao ni kome je plaćena otkupnina, ako uopšte i jeste. Neki istraživači veruju da je otkupni softver WastedLocker povezan sa ruskom grupom sajber-kriminalaca poznatih kao Evil Corp. Amerikanci su prošle godine sankcionisali tu organizaciju, optužujući je za razvoj i distribuciju malicioznog softvera pod nazivom Dridek.

Arete Incident Response, koja pomaže kompanijama da osiguraju svoje mreže i razreše napade, nedavno su sugerisali da WastedLocker nije u potpunosti delo organizacije Evil Corp. Studiju o toj temi objavili su dan nakon što je Garmin objavio da je pogođen hakerskim napadom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: