Ikotek

Generacija Z i podkasti: Ljubavna veza izgrađena na poverenju

Nedavno istraživanje otkriva da impresivnih 83% ispitanika iz Gen Z-a sluša podkaste na različite teme.

PCPress.rs Image

U digitalnom dobu, Generacija Z (Gen Z) pronašla je novu ljubav: podkaste 

Takođe, 76% njih sluša podkaste o određenim temama. Ovo ukazuje na značajnu promenu u navikama konzumacije medija ove mlade generacije. Ispitivanje je sprovedeno od strane Spotify-a i fokusirano je na indijsku Gen Z populaciju.

Privlačnost podkasta

Podkasti su postali jedinstvena platforma za Gen Z, pružajući prostor za debatu i lični razvoj. Značajnih 82% ispitanika veruje da podkasti pružaju platformu za debatu, dok 78% smatra da im podkasti pomažu da brže napreduju. Ovo ukazuje na to da Gen Z ceni intelektualnu stimulaciju i različite perspektive koje nude podkasti.

Ispitivanje takođe osvetljava najpopularnije žanrove podkasta među slušaocima iz Gen Z-a. Muzika, istinite priče (true crime), sport i obrazovanje zauzimaju vrh liste, odražavajući popularnost ovih žanrova i među drugim starosnim grupama.

U Indiji, podkasti o religiji doživljavaju ogroman rast publike od 236% na godišnjem nivou. Obrazovanje, s druge strane, beleži rast od 143%. Iznenadjujuće, u zemlji zaljubljenoj u kriket, sportski podkasti doživljavaju samo 47% rasta publike na godišnjem nivou. Bez obzira na nedostatak snažnog rasta broja slušalaca, sportski podkasti su i dalje veoma popularni.

Pročitajte i:  I Spotify koristi AI: Prevođenje podcast-a

Na osnovu brojeva, čini se da je poverenje jedan od pokretačkih faktora iza održivog rasta. Čak 70% ove demografske grupe više veruje podkastima nego drugim oblicima medija.

Ispitanici iz Gen Z-a su priznali da su podkasti popularni među njihovim vršnjacima, čime se dodatno utvrđuje status podkasta kao trendi medija u ovoj demografskoj grupi. Čak 86% ispitanih složilo se da podkasti ubrzavaju rast kreativne industrije.

Iako je istraživanje obuhvatilo samo Indiju, pokazuje se da je ljubavna veza između Gen Z i podkasta sve jača. Raznovrsnost sadržaja koji privlači publiku pokazuje da svaka niša ima izgledne šanse za rast. Dok ova generacija nastavlja da traži intelektualnu stimulaciju i različite perspektive, jasno je da će podkasti ostati značajan deo njihove konzumacije medija.

Izvor: Techweez

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *