Top50 Glas publike

Google Fit vam omogućava da merite otkucaje srca i disanje 

Najnovije ažuriranje Google Fit-a omogućava korisnicima iPhone-a da mere puls i disanje jednostavnim korišćenjem kamere.

PCPress.rs Image

Nove funkcije koriste kameru iPhone-a

Takođe im omogućava da mere vitalne vrednosti čak i kada su van područja pokrivenosti mreže, drugim rečima, kada su van mreže. Google je predstavio novu funkciju u svojoj aplikaciji Google Fit za iOS koja omogućava korisnicima iPhone-a da izmere puls tako što stavljaju prst na sočivo kamere okrenuto pozadi i primenjuju lagani pritisak. Korisnici takođe mogu da uključe blic da povećaju preciznost u slabo osvetljenom okruženju. Alternativno, oni takođe mogu da stave ruke i iPhone ispred izvora svetlosti. Kompanija navodno koristi promene u boji prstiju korisnika za merenje protoka krvi. Algoritam otkucaja srca takođe uzima u obzir niz drugih faktora, uključujući ton kože, starost i osvetljlenje, između ostalog. Ceo proces traje oko 30 sekundi, nakon čega se grafikon pregleda i merenja krvnog pritiska pojavljuje na dnu ekrana u aplikaciji. Kada aplikacija pokaže rezultate, korisnici mogu da odluče da li žele da snime izmerene vitalne vrednosti u aplikaciji ili ne.

Najbolji deo ove funkcije je to što ne zahteva da aplikacija komunicira sa Google serverima za obradu podataka. Jednostavno rečeno, radi čak i ako nema internet veze ili ako je iPhone u oflajn režimu.

Što se tiče respiratornih merenja, publikacija kaže da iOS aplikacija Google Fit koristi iPhone FaceID kamere za merenje udisaja u minuti. Sve što korisnici treba da urade je da postave svoje iPhone uređaje na stabilnu površinu tako da su im glave i torzo jasno vidljivi preko prednje kamere telefona. Baš kao i merenje otkucaja srca, proces traje oko 30 sekundi, a za to vreme aplikacija Google Fit izračunava brzinu disanja korisnika merenjem pokreta grudnog koša pomoću vision tracking tehnologije. Vredi napomenuti da je Google prvi put predstavio ovu funkciju na Android telefonima. Sada, skoro godinu dana kasnije, kompanija uvodi podršku za ove funkcije u svojoj iOS aplikaciji. Uz to, Google izričito upozorava svoje korisnike da merenja koja vrši aplikacija „nisu namenjena u medicinske svrhe i da se ne smeju koristiti za dijagnozu, lečenje, ili prevenciju bilo koje bolesti ili zdravstvenog stanja“.

Izvor: Bgr

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: