Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Velike tehnološke kompanije pokušavaju da eliminišu softverske prednosti koje su pomogle Nvidia da dominira tržištem veštačke inteligencije. Prema Reuters-u, grupa koju su formirali Intel, Google, Arm, Qualcomm, Samsung i druge tehnološke kompanije razvija softverski paket otvorenog koda koji sprečava programere veštačke inteligencije da budu zaključani u Nvidia vlasničku tehnologiju, omogućavajući njihovom kodu da radi na bilo kojoj mašini i sa bilo kojim čipom. 

PCPress.rs Image

Grupa, nazvana The Unified Acceleration Foundation (UXL), rekla je za Reuters da bi tehnički detalji za projekat trebalo da dostignu „zrelo“ stanje do druge polovine ove godine, iako konačni cilj za objavljivanje nije dat. Projekat trenutno uključuje OneAPI otvoreni standard koji je Intel razvio da eliminiše zahteve kao što su specifični jezici kodiranja, baze koda i drugi alati od vezivanja programera za korišćenje specifične arhitekture, kao što je Nvidia CUDA platforma. 

Nvidia je postala prvi proizvođač čipova koji je prošlog meseca dostigao tržišnu kapitalizaciju od 2 triliona dolara, doživevši brz rast nakon fokusiranja na hardver za napajanje AI modela, kao što su H100 i nadolazeći GPU-ovi H200. Ti Nvidia čipovi, koji programere zaključavaju da koriste Nvidia CUDA arhitekturu, superiorniji su od svega što trenutno proizvode drugi proizvođači čipova, ali je eksplozivna potražnja izazvala oskudicu dok konkurentske kompanije nastavljaju da razvijaju sopstvene alternative. Tokom kompanijskog Computex-a 2023., izvršni direktor Nvidia Jensen Huang rekao je da četiri miliona programera koristi Cuda računarski model. 

Pročitajte i:  Google otpušta još 20 zaposlenih zbog protesta oko izraelskog projekta

Dok UXL kaže da će projekat u početku imati za cilj da otvori opcije za AI aplikacije i računarske aplikacije visokih performansi, grupa planira da na kraju podrži i Nvidia hardver i kod. UXL traži pomoć od dodatnih proizvođača čipova i kompanija koje se bave računarstvom u oblaku kao što su Microsoft i Amazon kako bi osigurao da se rešenje može primeniti na bilo kom čipu ili hardveru. Pričalo se da se Microsoft, koji nije uključen u UXL koaliciju, prošle godine udružio sa AMD-om kako bi razvio alternativne AI čipove koji bi mogli da izazovu Nvidia efektivni monopol nad industrijom. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *