Google News se vraća u Španiju nakon četiri godine odsustva

Google vesti će ponovo biti dostupne u Španiji početkom 2022. godine nakon što je vlada te zemlje uvela Royal Decree kojim se menjaju njeni zakoni o autorskim pravima na mreži. Ukratko, Google će moći da pregovara o naknadama za licenciranje sa pojedinačnim izdavačima, umesto da plaća sve njih.

Google News se vraća u Španiju nakon četiri godine odsustva

Google u Španiji uvodi i Google News Showcase

U decembru 2014. godine Google je zatvorio svoj servis News u zemlji neposredno pre nego što je stupio na snagu zakon koji bi primorao kompaniju da plati izdavačima korišćenje bilo kog njihovog sadržaja, uključujući naslove, na News tab-u. Google sada može da odluči da li da im plati ili ne nakon što je zemlja primenila Evropsku direktivu o autorskim pravima.

Iz kompanije navode da će povratak News-a omogućiti čitaocima u Španiji da pronađu pokriće u pričama iz niza publikacija i pomoći u borbi protiv dezinformacija. Tvrdi se da će ovaj potez biti od koristi izdavačima i novinarima, u pogledu veće vidljivosti njihovog rada i privlačenja saobraćaja na njihove web sajtove. Pored toga, kompanija planira da u Španiju donese Google News Showcase. To je program koji je dizajniran za prikupljanje visokokvalitetnih vesti od izdavača u Google News-u i Discover-u i da im za to plaćaju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: