PC Press Studio

Google nudi da promeni posao sa oglasima kako bi izbegao tužbu Ministarstva pravde

Google je navodno ponudio da odvoji svoj posao aukcija oglasa, koji omogućava kompanijama da kupuju oglasni prostor na vebu i u rezultatima pretrage, u malo odvojeniju kompaniju ako će to pomoći da se izbegnu antimonopolske akcije, navodi se u izveštaju The Wall Street Journal . Ponuda je navodno deo višestrukih ustupaka koje je Google ponudio američkom Ministarstvu pravde, jer nastoji da izbegne dalje tužbe zbog navodnih antikonkurentnih praksi.

PCPress.rs Image

Prema WSJ-u, taj potez bi bio korporativna promena. Umesto da odvoji delove svog reklamnog poslovanja u potpuno odvojenu kompaniju ili da ih potpuno proda, predlog bi ih učinio zasebnom kompanijom Alphabet. Alphabet je holding kompanija za Google-ove nekretnine, kao što su sam Google, Waymo i DeepMind. (Stvari kao što su YouTube, Pixel i, naravno, AdSense se smatraju podružnicama Google entiteta.) Dakle, iako aukcije oglasa možda više ne vodi Google, novac bi se na kraju ipak zaustavio na istim ljudima. Prema WSJ, promena bi mogla da dovede do „desetina milijardi dolara“ u poslovanju.

Pročitajte i:  Google Messages će imati više smisla delite slike u RCS (Rich Communication Services) četovima

Prihodi bi uvek završili na istom kvartalnom izveštaju

Google-ova dominacija i obim u industriji aplikacija i veb oglašavanja već su privlačili pažnju regulatora. 2020. godine, američka vlada je podnela antimonopolsku tužbu protiv kompanije, rekavši da ona „nezakonito održava monopol na tržištima opštih usluga pretraživanja, oglašavanja na pretraživačkoj mreži i opšteg tekstualnog oglašavanja na pretraživačkoj mreži“. Britanska uprava za konkurenciju i tržišta nedavno je pokrenula istragu i o Googleovoj praksi oglašavanja, rekavši da namerava da pogleda berze i tržišta oglasa kompanije.

Google verovatno želi da izbegne bilo kakve dalje tužbe i prinudne radnje, koje bi mogle da ga primoraju da izvrši promene koje su mnogo veće od onih koje nudi. Wall Street Journal izveštava da bi nova tužba Ministarstva pravde mogla da dođe u narednih nekoliko meseci ako se ne postigne neka vrsta sporazuma sa kompanijom. Potraživši komentar, portparol Google-a Peter Schottenfels poslao je The Verge-u istu izjavu datu Wall Street Journal-u:

Konstruktivno smo se sarađivali sa regulatorima kako bismo odgovorili na njihove zabrinutosti. Kao što smo ranije rekli, nemamo planove da prodamo ili napustimo ovaj posao, i duboko smo posvećeni pružanju vrednosti širokom spektru partnera izdavača i oglašivača u visokokonkurentnom sektoru. Rigorozna konkurencija u tehnologiji oglasa učinila je onlajn oglase relevantnijim, smanjila naknade i proširila opcije za objavljivače i oglašivače.

Pročitajte i:  Google Meet sada može detektovati kada fizički podignete ruku

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,