Google otvara vrata za Android aplikacije koje rade na svim vrstama uređaja

Google pokušava da olakša programerima da kreiraju Android aplikacije koje se na neki način povezuju na nizu uređaja. U postu na blogu, Google objašnjava da pokreće novi komplet za razvoj softvera za različite uređaje (SDK) koji sadrži alate potrebne programerima da bi njihove aplikacije dobro funkcionisale na Android uređajima i, na kraju, na telefonima, tabletima, televizorima, automobilima koji nisu Android , i još.

PCPress.rs Image

SDK bi trebalo da omogući programerima da urade tri ključne stvari sa svojim aplikacijama: otkriju uređaje u blizini, uspostave bezbedne veze između uređaja i hostuju iskustvo aplikacije na više uređaja. Prema Google-u, njegov SDK za više uređaja koristi Wi-Fi, Bluetooth i ultra-širokopojasnu vezu za pružanje povezivanja na više uređaja.

Google opisuje različite slučajeve upotrebe svog SDK-a za više uređaja na svojoj stranici sa dokumentacijom i izgleda da bi mogao biti od koristi u mnogim scenarijima. Na primer, može da omogući višestrukim korisnicima na različitim uređajima da biraju stavke iz menija prilikom kreiranja grupne porudžbine hrane, čime se štedi od raznošenja telefona po sobi. Takođe vam može omogućiti da nastavite gde ste stali u članku kada prelazite sa telefona na tablet, ili čak dozvolite putnicima u automobilu da podele određenu lokaciju na mapi sa navigacionim sistemom vozila.

Pročitajte i:  Kad malver vreba iz Google Chrome pregledača

Skoro zvuči kao proširenje Nearby Share-a, koje omogućava korisnicima na Android-u da prenose datoteke na uređaje koji koriste Chrome OS i druge Android-ove. U aprilu je Esperov Mishaal Rahman uočio predstojeće ažuriranje Deljenje u blizini koje bi vam moglo omogućiti da brzo delite datoteke na svim uređajima na kojima ste prijavljeni na Google. Google je takođe rekao tokom uvodnog izlaganja CES 2022 da će doneti Nearbi Share na Windows uređaje kasnije ove godine.

Komplet alata za više uređaja je trenutno dostupan u pregledu za programere i za sada radi samo sa Android telefonima i tabletima. Google na kraju želi da proširi podršku na „druge Android površine i operativne sisteme koji nisu Android“, uključujući iOS i Windows, ali nema reči o tome kada će se to dogoditi. Pošto je ova mogućnost u ranim danima, verovatno ne možemo očekivati da ćemo uskoro videti aplikacije koje premošćuju povezanost između iOS i Android uređaja. Ali biće zanimljivo videti kako programeri implementiraju novu mogućnost za početak, i da li će to učiniti korišćenje određenih aplikacija praktičnijim.

Pročitajte i:  Google je koristio AI da predvidi poplave i do 7 dana unapred

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,