BIZIT plus

Google priznao tajno podešavanje Android telefona

Google je nedavno bez dozvole korisnika menjao podešavanja na Android telefonima. To naravno nije prošlo neprimećeno, pa se podigla prašina zbog neovlašćenog pristupanja telefonima korisnika. Usledilo je objašnjenje i izvinjenje kompanije. Koliko treba da nas brine lakoća kojom Google pristupa telefonima i koliko puta je to uradio neprimećeno?

Google priznao tajno podešavanja telefona korisnika

Menjanje podešavanja na pojedinim Android uređajima primetili su korisnici na Redditu gde se povela ozbiljna rasprava. Google je pristupao battery saver podešavanjima, a po objašnjenju kompanije to je rađeno “slučajno”. Naime, Google sprovodio interna testiranja pri čemu je “pukom slučajnošću” to prošireno na više korisnika.

Google “greškom” menjao podešavanja?

“Ovo je bio interni eksperiment testiranja opcija za čuvanje baterije, ali je greškom obuhvaćeno više korisnika nego što je inicijalno namenjeno”, odgovorila je kompanija na Redditu.

Podešavanja su na kraju vraćena na podrazumevana, dok se Google izvinio na konfuziji. Interesantno je da su ugroženi uređaji bili na Android Pie operativnom sistemu. Opcije za čuvanje baterije mogu da odlože notifikacije i lokacijske servise radi uštede energije.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Većina korisnika pogođenih eksperimentom je koristila Google Pixel uređaje, mada su pominjani i neki drugi uređaji, uključujući Essential Phone koji je dizajniran od strane kreatora Androida. Google-u ovo nije prvi put da se suočava problemom privatnosti korisnika, pa ovaj incident nekako deluje bezazleno u odnosu na ranije slučajeve.

Izvor: BBC

Facebook komentari: