BIZIT 2022

Google testira automatsku detekciju sudara za Android Q

Google je poznat po tome da na svojim Pixel telefonima implementira neku jedinstvenu i ekskluzivnu funkciju. Tako je do sada nudio Night Sight (specijalni noćni mode za Pixel kamere), neograničen bekab fotografija u originalnom kvalitetu… Kako stvari stoje, izgleda da kompanija priprema još jednu opciju za buduće Pixel telefone.

PCPress.rs Image

U pitanju je funkcionalnost automatizovane detekcije sudara, a pronašli su je članovi grupe XDA-Developers u Android Q Beta 3 Safety aplikaciji. Ova opcija bi trebala da pošalje alarm u slučaju detektovanja sudara i da na taj način automatski obavesti nadležne službe da se desila nesreća.

Nisu poznati detalji kako bi ova funkcija trebala da funkcioniše, ali se veruje da prikuplja podatke sa GPS-a (na osnovu brzine bi mogla da proceni da se vlasnik telefona nalazi u nekom prevoznom sredstvu), akelerometra (koji bi služio za detektovanje iznenadne i velike promene brzine kretanja), kao i sa mikrofona, koji bi slušao i prepoznavao zvuke sudara. Ovi podaci bi, po svemu sudeći, bili procesirani Google Machine Learning tehnologijom.

Pročitajte i:  Google otpušta inženjera koji je tvrdio da je njegova AI tehnologija razumna

S obzirom da godišnje u svetu u saobraćajnim nesrećama pogine oko 1.35 miliona ljudi (podatak koji je objavila Svetska zdravstvena organizacija), ovakva funkcija na telefonu bi mogla da spase značajan broj života. Ipak, da bi se to desilo, Google bi morao da je „otključa“ i učini dostupnom na svim telefonima, a ne samo na Pixel modelima.

Izvor: Android Authority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,