Greška u satelitskoj komunikaciji otkrivala tajne položaje vojnika

Jedan haker tvrdi kako je otkrio bezbednosne propuste u okviru satelitske komunikacije, a zahvaljujući kojima je mogao da odredi položaje, te prati kretanje vojnika u tajnim bazama koje se nalaze u zaraćenim zonama.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o sigurnosnom stručnjaku Rubenu Santamarti, koji je uspeo da preuzme kontrolu nad satelitskim terminalima koje vojska koristi za komunikaciju sa udaljenim bazama, što mu je omogućilo da prati komunikaciju, te odredi položaje vojnika. Ovi terminali su ključni za komunikaciju u zaraćenim zonama, gde telekomunikacione mreže nisu sigurne, ili ih uopšte nema.

Santamarta je uspeo da otkrije položaje tri vojne baze, a nakon što je hakovao telekomunikacione sisteme, od kojih dve uopšte nisu bile poznate javnosti. Pored toga je otkrio da jedan od bezbednosnih propusta članove brodskih posada može da izloži radijaciji radio frekvencija, koja je slična onima koje emituju mikrotalasne pećnice. Sličnim manama su, kako tvrdi, izloženi i avioni velikih svetskih aviokompanija, a koje trećoj strani omogućavaju da prati komunikaciju između pilotske kabine i kontrole leta, te između putnika.

Pročitajte i:  Cyber kriminalci i akcije na Crni petak

PCPress.rs Image

Santamarta, koji radi za IOActive, te sebe ubraja u etičke hakere, planira da o svojim iskustvima govori na Black Hat hakerskoj konferenciji u Las Vegasu, te da tom prilikom prisutnima pokaže kako se hakuje brod.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,