Hakeri ukrali kriptovalute u vrednosti od 320.000 dolara

Najnovija hakerska pljačka samo je još jedan podsetnik da je trgovanje kriptovalutama veoma rizičan biznis. Ovog puta je na meti bila kriptovaluta Stellar Lumen. 

Hakeri ukrali kriptovalute u vrednosti od 400.000

Na meti hakera ovog puta je bio server koji hostuje BlackWallet, wallet aplikaciju koja drži Stellar Lumene. Prilikom napada ukradeno je 669,920 jedinica ove kriptovalute. Hakeri su novac prebacili na Bittrex, menjačnicu za virtuelne valute, gde će je prebaciti u drugu valutu kako bi sakrili tragove, javlja portal Bleeping computer.

Iako je BlackWallet pokušao da upozori koisnike o napadu mnogi su nastavili da se loguju i gube novac. Kreator ovog virtuelnog novčanika na Redditu je objavio da je ugasio hosting nalog i sajtove. On se pod nickom Orbit84 obratio oštećenim korisnicima:

Iskreno mi je žao što je došlo do ovoga i nadam se da ćemo uspeti da povratimo vaša sredstva. U pregovorima sam sa hosting provajderom kako bih dobio što više informacija o hakerima. Ako ste čuvali podatke na BlackWalletu, možda nije loše da svoja sredstva prebacite u drugi wallet.

Pljačke kriptovaluta sve učestalije

Stellar lumen je deveta najpopularnija virtuelna valuta na svetu. Prema CoinMarketCap sajtu, trenutno Lumen vredi 0,48 dolara što je cena za skoro 24% manja u odnosu na prethodne dane. U trenutku pljačke koja se odigrala za vikend, ukradeni Lumeni su vredeli oko 400.000 dolara, ali je njihova vrednost je sad tek 320.000.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Ovo nije najznačajnija hakerska pljačka u poslednje vreme. Pre dve godine je cena Bitcoina pala za 10% kada je Bitfinex menjačnica iz Hongkonga opljačkana u vrednosti od 65 miliona dolara.

Prošle godine su stradale i menjačnice u Sloveniji i Južnoj Koreji, dok se nezvanično tvrdi da su za neke od ovih napada odgovorni hakeri iz Severne Koreje. Ukoliko i dalje niste obeshrabreni kada je rudarenje i trgovina kriptovalutama u pitanju, možda ne bi bilo loše da pročitate više o stanju kriptovaluta koje se suočavaju sa zabranom trgovanja u zemljama Azije. S druge strane Belorusija dočekuje e-rudare otvorenih ruku. 

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,