ASUS Zenbook

HGST Ultrastar Hs14 i BarraCuda Pro – koliki vam diskovi trebaju?

Koliko god prostora za skladištenje imali na svom računaru, više je uvek bolje. Prošla su vremena kada su se hard diskovi od jednog terabajta smatrali divovima među proizvodima za skladištenje podataka, što dokazuje i Western Digital sa svojim novim HGST Ultrastar Hs14. Kao što samo ime ukazuje ovaj disk ima 14 terabajta prostora za skladištenje, te je brži i efikasniji od diskova veličine 12 terabajta koje je kompanija lansirala prošle godine.

PCPress.rs Image

HGST Ultrastar Hs14 je ispunjen helijumom, što je važno za diskove koji imaju pokretne delove, budući da ne spada u SSD (Solid State Drive) diskove. U ovom slučaju, helijum omogućava da se na magnetnim pločama ostvaruje manje habanja pri brzini od 7200 rpm (obrtaja u minutu). Western Digital je omogućio veliki kapacitet na HDD-u uz pomoć Shingled Magnetic Recording-a na osam magnetnih ploča, a omogućena je i bolja potrošnja energije tokom rada. Kompanija ističe da uređaj troši 5,2 W tokom mirovanja, te 6,2 W tokom rada.

HGST Ultrastar Hs14 je dostupan i u SATA i u SAS konfiguracijama, a dizajniran je da traje bar 2,5 miliona sati, što ga čini odličnom opcijom za servere i poslovnu primenu.

Pročitajte i:  Uslužni programi: Pretumbavanje disk particija

Drugi veliki hard disk – BarraCuda Pro,  dolazi iz kompanije Seagate, koja još uvek kaska za Western Digital-om kada se radi o količini podataka koje je moguće sačuvati,  te je obradovao sve one koji su kreativni profesionalci, gejmeri ili samo digitalni horderi, a zbog toga što proizvod od 3,5 inča dolazi sa 12 terabajta prostora za skladištenje podataka.

PCPress.rs Image

Većina korisnika na svojim računarima ima 500 GB prostora, ili jedan terabajt, ponekad čak dva, što je puno mesta za video sadržaje 4K rezolucije ili kvalitetne PC igre. Ipak, 12 i 14 terabajta prostora čuvanje podataka prenosi na sledeći nivo. BarraCuda Pro takođe ne spade u SSD (Solid State Drive) diskove koji nemaju pokretnih delova, ali i dalje ima neverovatnu brzinu rada. Ovaj disk, kao i HGST Ultrastar Hs14, ima 7.200rpm (obrtaja u minutu), te brzinu učitavanja i upisivanja od 250 MB u sekundi, sa 256 MB keša.

Pored tehničkih podataka, na pamet obično prvo pada pitanje koliko sadržaja može da stane na ovaj hard disk, koliko tačno filmova ili fotografija. Tako su oni koji su se tim problemom pozabavili došli do zaključka da u toj količini prostora može da se sačuva oko 12 miliona e-knjiga (1 MB po knjizi), šest miliona fotografija, tri miliona pesama, te 2.666 filmova visoke rezolucije.

Pročitajte i:  Gadžeti za školovanje od kuće

Iz kompanije kažu da je ovaj hard disk pogodan za sadržaje virtuelne, te proširene realnosti, sadržaje 4K rezolucije, te videe od 360 stepeni, što znači da ovaj disk može da bude savršena destinacija za čuvanje različitih kolekcija velikih fajlova. Maloprodajna cena ovog proizvoda je 480 dolara.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , ,