Cove

Huawei tužio Motorolu

PCPress.rs Image

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei Technologies podneo je sudsku tužbu zbog kako bi sprečio Motorolu da proda svoju bežičnu infrastrukturu kompaniji Nokia Siemens Networks. Huawei se ne protivi želji svog partnera da proda pomenutu infrastrukturu, ali je zabrinut što oprema i tehnologija u prodajnom paketu uključuje one koje je Huawei razvio, što podrazumeva proneveru poslovnih tajni, kršenje autorskih prava i povredu ugovora.

Nokia Siemens Networks pristao je da kupi Motorolinu bežičnu infrastrukturu za nešto više od milijardu dolara. U ponedeljak je sudija koji vodi slučaj naložio Motoroli da kompaniji Nokia Siemens ne otkriva nikakve poverljive informacije.

Huawei je u tužbi naveo kako više od jedne decenije opskrbljuje Motorolu proizvodima koje je ona prodavala pod svojim imenom. Dodato je kako i Huawei prodaje iste proizvode i tehnologije kao i da godišnji profit od toga iznosi više milijardi dolara.

Motorola je izjavila da je tužba bez osnova i da će prodaja verovatno biti završena početkom ove godine. Zanimljivo je da je i Motorola tužila svog partnera prošle godine zbog krađe dizajna.

Pročitajte i:  Huawei brigada usred Carigrada

Inače, Huawei, koji je jedna od najvećih i najpoznatijih kineskih kompanija, postaje sve rasprostranjeniji na svetskom tržištu i pokušava da se probije u Sjedinjenim Američkim Državama sa svojom telekomunikacionom opremom. Već je veoma prisutan u Evropi i najveći je svetski snabdevač telekomunikacione opreme posle švedske kompanije Ericsson. Međutim, Huawei mora da se bori protiv optužbi da je ukrao deo tehnologije od zapadnih korporacija i da je u sprezi s kineskom vojskom, što odlučno pobija i tvrdi da je privatna kompanija.

Izvor: New York Times

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , ,