Huawei ubira više honorara za patente

Kineski tehnološki gigant Huawei doneće više prihoda od patenata nego što plaća drugim kompanijama za njihove patente drugu godinu zaredom 2022. godine, jer nastoji da nadoknadi uticaj američkih ograničenja izvoza na prodaju u svom hardverskom poslovanju, objavila je kompanija  .

PCPress.rs Image

Huawei, poznat po svojoj telekomunikacionoj opremi i pametnim telefonima, ove godine je potpisao ili obnovio preko 20 ugovora o licenciranju patenata, rekao je glavni savetnik kompanije za intelektualnu svojinu u SAD. Među davaocima licenci  bilo je nekoliko proizvođača automobila, uključujući Mercedes-Benz, Audi, Porsche i BMV koji žele da dodaju više komunikacionih tehnologija u svoja vozila.

„Audi poštuje intelektualnu svojinu trećih strana i spreman je da uzme licence, ako su takve licence neophodne i dostupne da bi se uskladio sa zakonom“, rekao je nemački proizvođač automobila.

Drugi proizvođači automobila nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Huawei je takođe saopštio da je produžio ugovor o patentu sa finskim rivalom Nokiom, koja je počela da prikuplja prihode od licenciranja od Huawei još 2017. godine kada je ugovor prvobitno potpisan.

Pročitajte i:  Huawei najavio HarmonyOS laptop sa Intel-ovim AI procesorom

Nokia je ostvarila ukupno 1,5 milijardi evra prihoda od licenciranja patenata u 2021. godini, dok je Huawei ostvario oko 1,2 milijarde dolara globalno od licenci tokom tri godine do 2021, ili otprilike stotine miliona dolara godišnje.

Njegove cifre o prodaji za celu godinu za 2022. neće se zbrajati do sledeće godine, a dobit ili gubici jedinice za licenciranje se ne obračunavaju nezavisno.

Te brojke su male u odnosu na milijarde dolara godišnje prodaje koju je Huawei izgubio zbog američkih ograničenja kineske tehnologije od 2019. godine, što je ugrozilo njegovu sposobnost prodaje na mestima kao što su Sjedinjene Države i Evropa.

Ali kompanija je postala agresivnija u sklapanju ugovora za svoje patente u protekle dve godine kako bi bar donela nešto. Pored toga, u nekim sporazumima o unakrsnom licenciranju gde novac ranije nikada nije menjao ruke, Huawei sada dobija gotovinu da bi izbalansirao ugovore jer prodaje manje uređaja koji koriste patente koje je obezbedio.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,