TrendMicro

Hubble teleskop: Slike “hrabre” zvezde

Hubble Space teleskop je nedavno zabeležio nešto što bi moglo da se tumači kao priča o opstanku, „preživljavanju“ u svemiru, a u pitanju je dokaz da je jedna zvezda „preživela“ supernovu.

PCPress.rs Image

U priču su uključene dve zvezde – jedna koja je pretekla, i druga koja je eksplodirala. Budući da su orbitirale jedna oko druge, bile su bliže nego što zvezde obično jesu. Ona koja je eksplodirala danas nosi ime supernova 2013ge, a posebna je zbog toga što nije uništila svoju susetku.

Na slikama se vidi kako se sve odigralo, te da je veća zvezda ona koja je eksplodirala, a manja ona koja je preživela. Astronomi su odmah znali da se dešava nešto neobično, budući da teleskopi, kada su supernove u pitanju, obično detektuju jedan izvor svetlosti, dok se u slučaju 2013ge radilo o dva.

PCPress.rs Image

Forma preživele zvezde se zbog eksplozije promenila, ali eksperti kažu da će se nakon nekog vremena vratiti u prvobitno stanje. Od one koja je eksplodirala će postati ili neutronska zvezda (zvezdani ostatak nakon eksplozije, sačinjen gotovo isključivo od neutrona) ili pak crna rupa. Moguće je da će objekti nastaviti da kruže jedan oko drugog, a preživela zvezda će i sama jednog dana eksplodirati, ili će se objekti spojiti, što će dovesti do velikog kosmičkog događaja.

Pročitajte i:  James Webb teleskop ne menja ime

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,