ASUS Zenbook

IBM uvodi zabrane zaposlenima širom sveta

U strahu od urušavanja reputacije, ugrožavanja bezbednosti kompanije, ali i potencijalnih zloupotreba, IBM je uvek nove zabrane za sve zaposlene. Nova ograničenja se odnose na sve zaposlene, čak i van prostora kompanije. Čega se to američka kompanija toliko plaši da ne veruje svojim radnicima?

PCPress.rs Image

Zaposleni u kompaniji IBM moraće da se oproste od svojih memorijskih uređaja kao što su USB stikovi, SD kartice i eksterni hardovi. Razloga je više, a jedan od njih je svakako nepoverenje u zaposlene. Menadžment kompanije se odlučio na ovu odluku u strahu od mogućih finansijske i reputacijske štete u slučaju gubitka ili zloupotrebe eksternih uređaja. Umesto da koriste ove uređaje, IBM očekuje od zaposlenih da podatke šalju putem interne mreže.

Zaposleni su obavešteni od strane Shamle Naidoo, koja je zadužena za sigurnost kompanije. Neki sektori kompanije su odavno uveli ovu zabranu za svoje zaposlene, ali sada ovo ograničenje dobija globalni karakter i važiće za sve bez obzira na poziciju. Objašnjenje je da se u izuzetno kompleksnoj bezbednosnoj situaciji mora podići nivo bezbednosti. Očekuje se da će svi zaposleni do kraja maja prestati da koriste eksterne uređaje za prenos podataka.

Pročitajte i:  IBM predstavio Telium, AI čip dizajniran da detektuje prevare

USB stik

IBM ukida USB stikove, mišljenja stručnjaka podeljena

Stručnjaci ocenjuju da je potez IBM-a hrabar jer, npr. USB stikovi zaista predstavljaju višestruku opasnost po sistem. S jedne strane moguće je unošenje virusa, a tu je i ljudski faktor gde važni podaci mogu biti izgubljeni. Razmislite, koliko ste USB-ova do sada zagubili? Šta bi bilo da su se na njima nalazili podaci o novim projektima kompanije? Nije prijatna situacija. Da bi se ovo izbeglo, kompanija je jednostavno zabranila korišćenje eksternih uređaja za prenos podataka čime se isključuju ovi bezbednosni rizici.

S druge strane, pojedini stručnjaci smatraju da je reč o preteranoj reakciji od strane tima zaduženog za bezbednost kompanije nakon što su shvatili da ne mogu da isprate protok podataka koji stiže i odlazi iz sistema. Ovi stručnjaci smatraju da isključivanjem USB stikova iz sistema neće biti sprečena krađa podataka, jednako lako se može izgubiti laptop ili telefon. Zabranu treba posmatrati i u svetlu donošenja GDPR-a od strane evropskih regulacionih organa, a koji se bavi zaštitom informacija. Nova GDPR pravila stupaju na snagu 25. maja.

Pročitajte i:  Uslužni programi: Testiranje brzine diskova

Izvor: The Register

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,