TrendMicro

Influenseri i povraćaj investicije

“Influenser marketing” sveopšti je pojam u današnje doba Instagram‑a, Twitter‑a i YouTube‑a. Kompanije i brendovi često su na muci zvanoj „kako odabrati prave influensere“. A pravi su oni koji će doneti najveći povraćaj investicije. Kako krenuti u taj poduhvat?

PCPress.rs Image

Nećete uvek moći sa sigurnošću da kažete koliki vam je tačno povrat sredstava uloženih u influensere, jer sve zavisi od toga šta ste se dogovorili i s koliko ljudi. Ako imate konkretne proizvode za masovnu potrošnju, možete se ponašati kao npr. Daniel Wellington i brendovi satova Cluse koji influenserima na Instagram‑u daju satove u zamenu za njihove postove u kojima nude kodove s popustom na svoje ime. Na taj način kompanija prati konkretan uticaj svakog od influensera.

Koliko influenseri koštaju

Počnimo od pitanja koje svi neminovno postavljaju, ali retko ko ima valjan odgovor. Razbacujemo se raznim ciframa, a zaboravljamo da sve zavisi od onoga što tražimo i šta ta osoba ima da ponudi. Postoje oni influenseri koji će vam ponuditi da za određenu svotu drže samo 10 minuta vaš proizvod na profilu (ne znam i ne pitajte me, tako sam čula).

Odgovaraju li pratioci nekog influensera vašoj ciljnoj grupi? Ako su pretežno iz Indije, Kazahstana i sličnih zemalja, to su kupljeni pratioci i od njih nemate vajde

Pre nego što se upustite u takvu akciju prvo jasno odredite svoj cilj. Ne isplati se baciti gomilu para na objavu nekog poznatog influensera od kog ništa nećete dobiti jer je, kako ja to volim da zovem, „brend prostitutka“. To su oni influenseri koji imaju veliki broj pratilaca i sarađuju skoro sa svakom firmom koja im se obrati. Ne kažem da je taj sistem nužno loš, svako ima svoj način da zaradi novac, ali je onda kredibilitet te osobe upitan. Ne možeš baš svaki proizvod i uslugu sa sigurnošću preporučiti kao „odličan 5“.

Pročitajte i:  Najpopularniji YouTube video zapisi u 2022.

Izbor influensera

Na Instagram‑u, pored YouTube‑a i Twitter‑a, najlakše je ostvariti saradnju jer se radi o fotografijama i statusima koje je jednostavno plasirati. Postoje različite vrste influensera na Instagram‑u: VIP influenseri (poznate osobe), superinfluenseri (s više od 100.000 pratilaca), makroinfluenseri (više od 20.000 pratilaca) i mikro (svi oni koji imaju manje od 20.000 ili 10.000 pratilaca). Ovde bih dodala i YouTube influensere koji imaju i svoje profile na Instagram‑u te automatski imaju veliku publiku i na ovoj mreži (više od 100.000 ili 200.000).

Naj­lak­še je os­tva­ri­ti sa­ra­dnju na In­sta­gram‑u i Twit­ter‑u, jer se ra­di o fo­to­gra­fi­ja­ma i sta­tu­si­ma ko­je je je­dnos­tav­no pla­si­rati

Stavka na koje treba paziti jesu struktura pratilaca – odgovaraju li ti njihovi pratioci vašoj ciljnoj grupi? Ako su pretežno iz Indije, Kazahstana i slično, to su kupljeni pratioci i od njih nemate vajde. Sledeća važna stvar je saradnja s konkurencijom, ton komunikacije i način komunikacije sa svojim pratiocima. Postoje vrlo izveštačeni influenseri čije su objave nategnute te ne znaju da na prirodan način objasne ono što testiraju.

Pročitajte i:  Instagram uvodi nove funkcije

Mikroinfluenseri će češće pristati na neku kompenzaciju u vidu proizvoda i usluga, dok vam VIP influenseri nikad neće nešto dati badava, odnosno ne kreću u posao dok ne vide traženi novac na stolu, pa čak i kada im pošaljete proizvode. Svakako ne padajte na velike brojke. Često će vam neka mama koja deli svoje savete i ima 1.500 pratilaca doneti više nego neko sa 100.000 pratilaca… i nekonzistentnošću.

PCPress.rs Image

Uticaj ili ne, pitanje je sad

Pre nego što se upustite u ovakvu saradnju, dobro sve proanalizirajte i razmislite. Native, storytelling, personalizovane poruke danas su ključne, ali ne znači da ćete preko influensera sigurno doći do onih koji su vam potrebni. Posebno kada je reč o novim generacijama Z koje važe za nelojalne potrošače. S druge strane, kontinuirana saradnja s influenserima koji znaju da prenesu vašu poruku na prirodan način, koja je deo njihovog svakodnevnog života na nekoj od društvenih mreža, može biti dugoročno isplativa.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,