Instagram i Quiet Mode

Instagram dodaje način da privremeno utišate push obaveštenja kad god želite da napravite pauzu od aplikacije. Funkcija, nazvana Quiet Mode, će slati automatske odgovore korisnicima koji pokušaju da vam pošalju poruku na platformi, obaveštavajući ih da niste obavešteni.

PCPress.rs Image

Instagram će posebno podstaći tinejdžere da uključe tihi režim „kada provode određeno vreme na Instagramu kasno u noć“. Međutim, platforma ne navodi koliko vremena tinejdžeri moraju da provedu u aplikaciji da bi videli obaveštenje i takođe ne kaže koji vremenski okvir smatra „kasno uveče“. Portparol Meta-e kaže za Verge da će se obaveštenje pojaviti posle „nekoliko minuta“.

Takođe će prikazati status „u tihom režimu“ na vašem profilu da upozori druge korisnike da koristite ovu funkciju, kao i da vam da rezime obaveštenja koja ste možda propustili kada se vratite na platformu. Baš kao i tihi režim na Facebooku, možete zakazati određena vremena kada se funkcija automatski uključuje.

Dodavanje tihog režima dolazi kada se Instagram suočava sa sve većim kritikama zbog njegovog uticaja na mentalno zdravlje tinejdžera, posebno tinejdžerki. U 2021, interni dokumenti otkrili su da Instagram pogoršava probleme sa imidžom tela kod 1 od 3 devojčice i da su se neki tinejdžeri osećali „zavisnima“ od aplikacije.

Pročitajte i:  TikTok otkrio ime "novog Instagram-a"

Od tada, kompanija je napravila brojne promene usredsređene na bezbednost svojih mlađih korisnika, uključujući pooštravanje podrazumevanih podešavanja sadržaja za tinejdžere, odvraćanje tinejdžera od sadržaja koji neprestano pregledavaju i uvođenje ograničenja na načine na koje oglašivači mogu da ciljaju tinejdžere.

U skladu sa svojim ciljem da zadovolji roditelje, Meta uvodi niz drugih načina upravljanja preporukama na Instagramu. Nakon testiranja ove funkcije prošle godine, Instagram je proširio svoje „dugme nezainteresovano“ koje vam omogućava da označite određene vrste sadržaja koje ne želite da vidite.

Instagram će vam sada omogućiti da sakrijete više od jednog sadržaja na stranici Explore, koju će platforma „celiti da izbegne da vam se prikazuje“ u Reels i pretrazi. Takođe sada možete da dodate listu reči, hashtagova ili emodžija koje želite da izbegnete u naslove preporučenog sadržaja na Instagramu, slično načinu na koji vam platforma već omogućava da sakrijete DM sa rečima koje ne želite da vidite.

Čak i dok Instagram uzima veliku inspiraciju od TikToka sa svojim povećanim fokusom na Reels i preporučeni sadržaj, on je još uvek ispred relativno mlade platforme u nekim aspektima bezbednosti. TikTok ima sličnu funkciju kao tihi režim, iako je podrazumevano ograničeniji, jer sprečava korisnike uzrasta od 13 do 15 godina da primaju push obaveštenja posle 21:00. Instagram je takođe počeo da dozvoljava korisnicima da postavljaju vremenska ograničenja za aplikaciju mnogo pre TikTok-a, koji je ovu funkciju uveo prošle godine.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Ali TikTok bi mogao dobiti nešto što Instagram nema. Testira prompt koji vam omogućava da podesite podsetnike za spavanje, kao i da isključite obaveštenja dok spavate. S obzirom na to kako se stvari odvijaju, siguran sam da ćemo uskoro videti kako Instagram uvodi tu funkciju.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,