Instagram – novi alat koji pomaže hakovanima

Korisnici Instagrama koji su žrtve hakovanja sada imaju novi način da pokušaju da povrate svoj nalog. Kompanija je objavila Instagram.com/hacked, novu funkciju za prijavljivanje i pokušaj rešavanja problema sa pristupom nalogu.

PCPress.rs Image

Nova platforma je stranica za podršku naloga sve u jednom. Korisnici mogu zatražiti pomoć u oporavku hakovanih naloga, prijaviti naloge za lažno predstavljanje ili dobiti pomoć ako su zaboravili svoje lozinke. Najhitniji problem za mnoge je verovatno dobijanje pomoći kada je nalog hakovan — nešto što su korisnici u prošlosti imali problema da dobiju.

Oporavak hakovanog Instagram naloga nije bio lak; Izveštaj matične ploče iz 2018. opisuje kako su neki korisnici plaćali otkupnine hakerima koji su svoje naloge držali kao taoce. Poseban izveštaj iz 2019. pokazao je kako su uticajni ljudi kojima su preuzeti računi morali da se obrate drugim hakerima za pomoć. U oba slučaja, korisnici kažu da je sam Instagram bio spor da reaguje, ako je uopšte i odgovorio.

Ranije ove godine, Instagram je objavio da testira funkcije za oporavak naloga kao što je traženje od prijatelja korisnika da garantuju za njih kako bi povratili kontrolu nad svojim nalogom. Kompanija je saopštila da je ova funkcija sada dostupna svima: korisnici koji nemaju pristup nalogu mogu da izaberu dva prijatelja koji mogu da pomognu u verifikaciji njihovog identiteta.

Pročitajte i:  Meta integriše AI chatbot u Instagram poruke

Kompanija takođe kaže da radi na načinima da zaustavi hakovanje naloga pre nego što se to dogodi, uključujući slanje upozorenja o sumnjivim nalozima koji bi mogli da se lažno predstavljaju kao neko drugi.

U širem smislu, Meta konačno počinje da gradi robusnije odeljenje za korisničku podršku čiji je cilj da pomogne korisnicima koji naiđu na probleme i moderaciju. Moglo bi izgledati iznenađujuće da je trebalo ovoliko dugo, posebno s obzirom na obim platformi kao što je Facebook, koje su prošle godine dodale podršku za ćaskanje uživo.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,