BIZIT plus

Intel detaljno opisao svoj Thunderbolt 4 standard

Intelova nova Thunderbolt 4 veza tehnički nije brža od Thunderbolt 3, barem kada je u pitanju opšta propusnost. (Obe nude brzinu do 40 gigabita u sekundi.) Međutim, kompanija opravdava novu numeričku verziju na druge načine: prvenstveno, povećanjem minimalnih zahteva za sisteme sa novom konekcijom.

PCPress.rs Image

Thunderbolt 4 računari moći će da se povežu na najmanje dva 4K displeja, dok je prethodni zahtevao samo jedan. Pored toga, nova veza podržava PCIe brzine podataka do 32 Gb/s, dvostruko brže nego ranije. Tako da možete očekivati da ćete na kraju videti neverovatno brze Thunderbolt 4 eksterne diskove. Takođe možete biti sigurni da će barem jedan od vaših Thunderbolt 4 portova podržavati punjenje laptopa, što je pomalo diskutabilna sposobnost sa trenutnim sistemima.

Thunderbolt 4 će u potpunosti podržati USB 4

Sve ove nove smernice omogućavaju Intelu još jednu premijum ponudu koja se nadovezuje na nadolazeći USB 4 standard koji, što je dovoljno zbunjujuće, u osnovi čini sve što je Thunderbolt 3 radio. (Zbunjujuće je zašto Intel nije otvorio licencu za tu vezu ranije.) Thunderbolt 4 će takođe u potpunosti podržati USB 4 – mora, jer oba koriste standard USB-C kabla – kao i dokove koji uključuju do četiri dodatna Thunderbolt 4 porta.

Pročitajte i:  Intel: Nova generacija AI čipova za automobile

Ono što je najvažnije, Intel kaže da će nova veza takođe zahtevati zaštitu od direktnih napada memorije (DMA), poput nedavne „Thunderspy“ ranjivosti. Taj napad bi teoretski mogao da omogući hakeru da ukrade podatke sa vašeg uređaja, čak i ako je vaš računar bio zaključan i imao enkriptovan storidž. Te DMA zaštite se oslanjaju na Intelovu Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d) koja je podržana na Thunderbolt 3 PC-jevima, ali je proizvođačima računara samo toplo preporučeno da je prate. Sada je to suštinska karakteristika. VT-d stvara izolovanu memorijsku oblast za uređaje, što ih sprečava da čitaju i pišu na drugim lokacijama.

PCPress.rs Image

I dalje je iznenađujuće što Intel do sada nije zahtevao značajnu Thunderbolt DMA zaštitu, posebno imajući u vidu mogućnost krađe podataka iz tako brzog interfejsa. Ali novi zahtev u Thunderbolt 4 mogao bi da natera neke proizvođače računara poput Microsoft-a, koji je izbegao povezivanje zbog bezbednosnih rizika, da razmisle još jednom.

Intel kaže da planira da isporuči Thunderbolt 4 kontrolere proizvođačima kasnije ove godine, a možete očekivati da ćete ga videti na Project Athena notebook-ovima približno u isto vreme.

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

Izvor: Engadget

Facebook komentari: