TrendMicro

Intel gradi novu fabriku u Nemačkoj

Nedostatak čipova predstavlja jedan od najvećih problema u mnogim industrijama koje se zasnivaju na tehnološkim rešenjima. Zato ne čudi da mnoge kompanije planiraju nova, ili proširuju postojeća postrojenja za tu namenu.

intel

Intel je najavio velike investicije u Evropi u narednom periodu. Ova kompanija planira da u Nemačkoj napravi mega-fabriku čipova, koja će koštati 17 milijardi evra. Takođe, u proširenje postojeće fabrike u Irskoj uložiće još 12 milijardi evra, čime će se u njoj duplirati proizvodni kapaciteti.

Pored toga, Intel pravi i R&D i dizajnerski centar u Francuskoj, a razmatra i otvaranje novih centara i fabrika u Italiji, Poljskoj i Španiji. Za svoje evropske centre za razvoj i proizvodnju planira da utroši više od 33 milijardi evra, što je samo deo od ukupno 80 milijardi evra koji će biti investirani u EU u narednih 10 godina.

Nova mega-fabrika u nemačkoj počeće da se gradi u prvoj polovini sledeće godine, a početak proizvodnje u njoj planiran je za 2027. godinu. U njoj će se proizvoditi nove generacije čipova za Intel, ali i za Intel Foundry Services klijente. Izgradnja fabrike zaposliće 7.000 građevinaca, a kada počne da radi imaće 3.000 zaposlenih.

Pročitajte i:  Micron će potrošiti do 100 milijardi dolara za izgradnju fabrike kompjuterskih čipova u Njujorku

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,