BIZIT plus

Intel odustao od kupovine Tower Semiconductor-a

Intel navodno nije dobio regulatorno odobrenje u Kini na vreme.

PCPress.rs Image

Intel će platiti Tower-u 353 miliona dolara kao naknadu za raskid

Nakon što je prošle godine objavio ugovor, Intel na kraju neće kupiti Tower Semiconductor za 5,4 milijarde dolara, objavila je kompanija. Intel nije bio u stanju da „blagovremeno dobije regulatorna odobrenja koja se zahtevaju u skladu sa sporazumom o spajanju“ posebno u Kini.

Tower Semiconductor proizvodi različite tipove čipova za klijente u više industrija. Intel je želeo da zaključi akviziciju kako bi proširio svoje poslove i bolje se takmičio sa rivalima poput tajvanskog TSMC-a.

Tower ima sedam fabričkih pogona. Pogoni se nalaze u Izraelu, Italiji, SAD-u i Japanu. Svi pogoni prave pločice za čipove od 6 inča, 8 inča i 12 inča. Iako kompanija ne proizvodi najsavremenije mobilne i druge procese, njegovim klijentima nije nužno potrebna najnovija tehnologija. Umesto toga, Tower se fokusira na pouzdanu proizvodnju velikih količina čipova za proizvođače automobila, proizvođače opreme, medicinske industrije i drugih industrija.

Pre nego što je najavio kupovinu Tower-a, Intel je bio u pregovorima o kupovini mnogo većeg proizvođača čipova. Naime, radi se o kupovini GlobalFoundries-a za oko 30 milijardi dolara. Intel je pokrenuo svoje usluge litografije kao zasebne poslovne jedinice još 2021. godine.

Pročitajte i:  TikTok se polako pretvara u veliki digitalni šoping centar

Kompanija je izdvojila 20 milijardi dolara za izgradnju dve fabrike u Arizoni. Takođe, Intel je otkrio planove za izgradnju masivnog postrojenja za proizvodnju poluprovodnika u Ohaju. To postrojenje je dizajnirano da postane „najveća lokacija za proizvodnju silicijuma na planeti“.

Intel je naveo da još uvek sprovodi svoje planove „kako bi zadržao liderstvo u performansama tranzistora i energetskoj efikasnosti do 2025. godine“. Cilj kompanije je da postane drugi najveći svetski proizvođač do 2030. godine. „Naše poštovanje prema Tower-u je samo raslo kroz ovaj proces i mi ćemo nastaviti da tražimo mogućnosti za zajednički rad u budućnosti“. Kao deo sporazuma o spajanju, Intel će platiti Tower-u naknadu za raskid akvizicije u iznosu od 353 miliona dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: