BIZIT 2022

Intel ukida sve Optane-only SSDove

Intel je objavio da ukida sve Optane-only SSD-ove. Kompanija kaže da neće biti Optane-only zamene, što očigledno označava kraj “optanskih” SSD-ova za desktop računare. Intel je ukinuo Optane Memory M10, 800P, 900P i 905P SSD-ove.

PCPress.rs Image

Svi Optane SSD-ovi za desktop računare su ukinuti

Obaveštenja o ukidanju serije M10 i 800P takođe upućuju Intelove kupce na Optane Memory H20 diskove. Diskovi H20 dolaze sa Optane memorijom uparenom sa QLC flash na istom uređaju. Ovi caching drives nisu ni približno brzi kao Optane-only drives (čak nisu ni u istoj ligi) i prvenstveno su dizajnirani za laptop računare i OEM tržište. Poslednje porudžbine će se isporučiti 26. februara 2021. godine za sve modele. Svi Intelovi ukinuti consumer drives dolaze sa Optane memorijom prve generacije (3D XPoint), ali kompanija je nedavno predstavila svoj novi Optane SSD P5800X za servere. Ovaj novi drive prvi put dovodi na tržište Optane druge generacije, signalizirajući da Intel ostaje posvećen korišćenju egzotične memorije za tržište preduzeća.

Pročitajte i:  Intel će proizvoditi čipove za MediaTek

Za sada se ne čini da će druga generacija Optane-a doći na desktop računar. Intel je na početku višegodišnjeg putovanja da proda svoje NAND poslovanje SK hinix-u, ali će zadržati Optane memorijski posao i IP. Očigledno je da Intelova odluka da smanji svoju izloženost tržištu NAND skladišta dolazi zajedno sa novim fokusom na tržište preduzeća za brend Optane. Intelovi Optane proizvodi za data centar takođe uključuju njegove postojane memorijske DIMM module koji mogu funkcionisati kao dodatak glavnoj memoriji – sposobnost koju samo Intel nudi. Sada se čini da će se Intel oslanjati na svoje Optane drives za poslovne korisnike, kako bi se pozabavio svim profesionalnim segmentima, uključujući tržište radnih stanica.

Izvor: Tomshardware

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,