James Webb: Teleskop koji će promeniti ono što znamo o kosmosu

Za tačno godinu dana – 30. marta 2021. godineJames Webb Space Telescope, koji vredi skoro 10 milijardi dolara, krenuće put kosmosa uz pomoć Ariane 5 rakete, što će biti veliki korak ka boljem razumevanju kosmosa.

PCPress.rs Image

Webb dolazi kao naslednik Hubble Space teleskopa, i biće zadužen za posmatranje našeg solarnog sistema, te tumačenje misterije postanka univerzuma. Zahvaljujući tome što može da detektuje infracrveno zračenje, novi teleskop će moći da vidi dalje od bilo kojeg prethodnika. U pitanju je zajednički projekat NASA-e, Evropske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije i Space telescope instituta, koji će zahvaljujući infracrvenoj kameri i spektografu moći da pruži više informacija o ranim fazama univerzuma.

Webb, ističu eksperti, može da prikupi mnogo više svetla nego Hubble, što znači da će moći da prodre dublje u univerzum, a samim tim i dalje u prošlost. Novi teleskop je dizajniran da bude komplementaran svom prethodniku, a kako bi zajedno pružili jasniju sliku kosmosa. Nakon Webb-a dolazi još jedan naslednik – Wide Field Infrared Survey teleskop – koji će put kosmosa krenuti 2025. godine, i koji će biti zadužen za proučavanje tamne materije, egzoplaneta i postanka zvezda i planeta.

Pročitajte i:  Hubble: Daleke zvezde kao vatromet

Izvor: Forbes

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,