BIZIT plus

Japanska gejming industrija raste

Nekada pionir u razvoju video igara, Japan, danas je postao globalna snaga kada je u pitanju razvoj, prodaja i distribucija igara, ali i konzola. Globalna epidemije nije im ni malo naštetila, rast se meri u milijardama dolara, a proizvođači poput Nintenda i Sonija zadovoljno trljaju ruke. Videćemo kakvi će biti finansijski pokazatelji krajem godine, ali kako stoje stvari, definitivno će ovo biti jedna od rekordnih godina.

super mario kao kult gejminga

Japan kao dom najpopularnijih igara

Pac-Man, Super Mario, Zelda, to su samo neki od najpopularnijih naslova koji su nam došli iz Japana. Ove godine, Super Mario slavi ponosno svoj 35. rođendan, Pac-Man doživljava reinkarnaciju u toku epidemije, a neke nove igre poput Animal Croosing-a brzo ulaze na sve liste rekorda prodaje i igranja. Japan je zaista dom igara koje su obeležile generacije igrača.

Koliko je važna ova godina i gejming za Japan, govori podatak da su tokom 2020-te zaradili 19,5 milijardi dolara od ove brzo rastuće industrije. Sve predikcije pokazuju da će rast nastaviti istom snagom i u 2021. godini. Nintendo se svojim finansijskim izveštajem pohvalio pred konkurencijom, a papiri pokazuju da su tokom ove godine doživeli rast od 428% u profitu u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte i:  Nintendo će predstaviti naslednika Switch-a do kraja marta 2025. godine

Naravno, za ovakav uspeh zaslužna je igra Animal Croosing: New Horizons, jer je zbog igre skočila prodaja konzole Nintendo Switch, toliko da u jednom trenutku proizvodnja nije mogla da postigne potražnju na tržištu. Igra je proglašena najbrže prodavanom u istoriji, jer su u prvih mesec dana prodali preko 5 miliona kopija. Sada su sve oči uperene u PlayStation 5, konzolu sledeće generacije, koja treba da opravda uspehe svojih prethodnika.

Izvor: CNN

Facebook komentari: