Data centri 2024

Jeff Bezos ide na Mesec: Predstavljena letelica Blue Moon

Jeff Bezos je prestavio novi koncept svemirske letelice Blue Moon koja će biti predvodnik kolonizacije. Nakon decenija mirovanja, Mesec je opet popularna destinacija za svemirske programe.

Jeff Bezos ide na Mesec svemirska letelica Blue Moon

Vlasnik Amazona je medijima, potencijalnim mušterijama i predstavnicima NASA-e predstavio Blue Moon, koncept letelice specijalizovane za sletanje na Mesec. Svemirsku letelicu će u svemir poslati raketni motor BE-7. Letelica će biti teška 15 tona pri poletanju, dok će se ta težina smanjiti za tri tone tokom leta. Bezos tvrdi da će Blue Moon imati dovoljno goriva da stigne do meseca, dok je kreiran poseban plan za novo gorivo.

Ako sve bude išlo po planu, letelica će prebaciti opremu i ljude na Mesec do 2024. godine. Upravo je ta godina rok koji je predsednik Donald Trump postavio kao cilj za povratak američkih astronauta na Mesec. U svom govoru, Bezos je objasnio da će njegova kompanija za svemirska istraživanja Blue Origin ispoštovati ovaj rok samo zato što su krenuli sa pripremama još 2016. godine.

Pročitajte i:  Sistem za hidrataciju otporan na smrzavanje 

Po rečima Bezosa, letelica bi bila automatski navođena a namena bi joj bila višestruka. Naime, Blue Moon je dizajniran tako da može da prenosi putnike, naučnu opremu, satelite i rovere. To bi naravno bila samo prethodnica koja bi utrla put budućoj kolonizaciji. “Vreme je da se vratimo na Mesec i da, ovog puta, tamo i ostanemo.”, rekao je Bezos.

Letelica Blue Moon će biti pionir kolonizacije

Prema informacijama koje je Jeff Bezos podelio sa prisutnima na konferenciji plan misije. Ideja je da se letelica spusti na južni pol Meseca gde su u kraterima otkrivene zalihe leda. Ovaj led će se iskoristiti kako bi se napravio hidrogen koji će biti pogonsko gorivo za buduće misije ove letelice.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Konačni cilj koji je postavio Bezos je kolonizacija Meseca. On smatra da je glavna kočnica do sada bila nedostatak indrastrukture. To je sprečavalo ljude da žive i rade u svemiru jer je cena odlaska jednostavno suviše velika. Projekat Blue Origin će to promeniti i omogućiti nastanjivanje ljudi.

Kao ilustraciju svoje ideje Bezos je pokazao slike svemirskih kolonija koje će pored ljudskih stanovnika imati biljke i životinje. Slične ideje imaju i drugi milijarderi-entuzijasti poput Richarda Bransona i Elona Muska. Tu su i državni svemirski programi od kojih je naravno najpoznatija NASA. Da li će se sve ovo ostvariti saznaćemo u narednih pet godina.

Izvor: Blue Origin

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,