BIZIT 2022

Još jedna velika firma pogođena ransomware napadom

Accenture, globalna konsultantska firma, pogođena je ransomware napadom. Šifrovane datoteke Accenture-a, LockBit ransomware grupa će objaviti na dark web-u, osim ako kompanija ne plati otkupninu.

Još jedna velika firma pogođena ransomware napadom

Accenture tvrdi da napad nije uticao na sisteme klijenata

Iz Accenture-a su potvrdili da su njihove sigurnosne kontrole identifikovale neregularne aktivnosti na jednom od njihovih okruženja. Takođe, iz kompanije tvrde da su izolovali pogođene servere i da nije bilo uticaja na sisteme njihovih klijenata.
LockBit ransomware grupa prvi put se pojavila u septembru 2019. godine. Sledeće godine Interpol je upozorio na porast napada korišćenjem zlonamernog softvera LockBit. Među najvećim žrtvama grupe su Merseyrail, britanska železnička mreža i Press Trust of India, indijska novinska organizacija.

Ransomware je postao kritična prijetnja nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti, rekla je američka vlada, usled niza napada na korporativne i infrastrukturne ciljeve. Ranije ove godine, napad grupe DarkSide primorao je Colonial Pipeline da obustavi distribuciju goriva, uzrokujući nestašicu benzina širom zemlje. Kriminalna grupa REvil napala je JBS Foods, jednog od najvećih svetskih dobavljača mesa. Postoje sumnje da su se bivši članovi REvil ransomware grupe pridružili LockBit-u nakon iznenadnog nestanka REvil-a posle Kaseya napada.

Pročitajte i:  Linux uređaji su „sve više” pod napadom hakera, upozoravaju istraživači bezbednosti

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: