BIZIT 2022

Kad si veliki kao Facebook, sve ti se može

Jedna od aplikacija koja je u poslednje vreme doživela veliku popularnost je svakako Prisma. Ideja iza koncepta je jednostavna – pretvorite bilo koju svoju sliku u umetničko delo (čitaj: primenite filter na sliku), kako bi ona bila zanimljivija. Ono što ovu aplikaciju izdvaja od konkurencije i sličnih rešenja je konačni kvalitet koji je zaista odličan.

03

Ono što su ruski programeri (aplikacija je iz Rusije) dodali u nekoj od prethodnih verzija je mogućnost da se Facebook live video snima sa nekim od filtera koje nudi ova aplikacija. Istog dana, gle čuda, Facebook je najavio da će da ubaci filtere u svoj Live video kroz svoje API-je, i istovremeno je blokirao Prisma Live Video pod izgovorom dupliranja funkcionalnosti (koje, napominjeno, i dalje nisu implementirane).

05Mogućnost da Prisma, i drugi kreatori aplikacija koriste Facebook Live Video kako bi ga implementirali u svoje aplikacije, ili ubacili filtere/manipulisali na neki drugi način je moguć jer je Facebook ubacio svoj, gore pomenuti Live Video API. API je takođe dozvoljavao da se video sadržaj prenosi kao Live Video preko drugih izvora kao što su profesionalne kamere, strimovi sa više kamera, strimovi igara… ali se nigde ne ograničava korišćenje na pametnim telefonima.

Pročitajte i:  Facebook počinje da testira podrazumevanu end-to-end enkripciju na Messenger-u

04Kako god Facebook uvio svoj zvaničan odgovor, stoji činjenica da ova kompanije otvoreno blokira konkurenciju tvrdeći da rival koristi duplu funkcionalnost. Ako se setite, to je Apple radio godinama, sprečavajući da se drugi browseri i e-mail klijenti instaliraju pre nego što su bili sigurni da su njihova rešenja dovoljno dobra da mogu da izdrže konkurenciju. Prisma je dostupna na Google Play Store i Apple iTunes.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,