Top50 Glas publike

Kako je Majkl Del spasio kompaniju od propasti?

Pre pet godina Majkl Del, CEO kompanije Dell, je posle loše poslovne godine planirao da svoju kompaniju ukloni sa tržišta. Prihod je opadao za 7% iz godine u godinu, a novi proizvodi i partnerstva nisu postizali uspehe kakve su imali konkurenti, sa proizvodima kao što je na primer iPad, što je bio njihov glavni cilj. Postalo je jasno da su promene neophodne.

PCPress.rs Image
Michael Dell

Del je akcionarima predstavio plan otkupa od 25 milijarde dolara kojim bi se kompanija privatizovala, što bi im dalo vreme da razmisle i da promene budućnost ove kompanije.

Danas, u 2018. godini, kompanija Dell vredi 70 milijardi dolara, skoro tri puta više nego tada, i objavili su ponudu da se vrate na berzu za 22 milijarde dolara. Majkl Del i njegov investicioni partner, Silver Lake, transformisali su kompaniju koja se borila za opstanak u IT giganta. Dell je 2015. godine objavio plan da kupi kompaniju za skladištenje podataka (EMC) za 67 milijardi dolara, što je bila najveća akvizicija u istoriji tehnološkog sektora.

Pročitajte i:  Nephos - Moderan pogled na IT infrastrukturu u 6 slika

Kombinovan prihod novih odeljenja kompanije Dell, Infrastructure Solutions Grup i EMC, je bio malo veći od prihoda Dell Client Solutions Group (stara Dell kompanija za PC računare), dok je prihod sektora posvećenog infrastrukturi bio dupliran.

PCPress.rs Image

U kockanju Majkla Dela bilo je i loših strana. Dok je spajanje sa EMC-om pomoglo Dell-u da postane gigant, ono je došlo sa dodatnim dugom od 45 milijardi dolara, povrh duga koji je već imao zbog privatizacije kompanije. Kada je Dell objavio povratak na berzu, dug im je bio 52,7 milijardi dolara. Da li je taj dug razlog zašto Dell ponovo stiže na berzu? Taj prelazak bi im omogućio smanjenje duga boljim pozicioniranjem i pronalaženjem novih investitora. Dell je ostvario ono što je želeo prelaskom u privatno vlasništvo, sada je vreme da se vrati na berzu i da se bolje pozicionira kako bi se nadmetali na tržištu skladištenja podataka.

Akcije koje drže Majkl Del i Silver Lake će omogućiti da Majkl Del zadrži većinu u upravnom odboru, a novi investitori će dobiti glas srazmerno njihovom udelu u vlasništvu, što će Delu dati više kontrole nego u tradicionlanoj kompaniji na javnom tržištu. Prema procenama Financial Times-a, originalna investicija Majkla Dela od 4 milijardi dolara je do sada porasla na 32 milijarde dolara. Del je postao prvi čovek kompanije, a zadržane su sve prednosti od rasta kompanije.

Pročitajte i:  Apple će šifrovati rezervne kopije u oblaku

PCPress.rs Image

Postoji mnogo pitanja o budućnosti Dell-a, jer iako su poslovi vezani za računare i data centre promenili izglede ove kompanije, to ipak nije trend koji može da traje večno. Idustrija se već kreće ka svetu gde sve više kompanija preskaču izgradnju sopstvenih data centara u korist rešenja zasnovanih na cloud-u i konkurencija je bespoštedna, a u nju se ubrajaju giganti kao što su Amazon, Microsoft i Salesforce.

Postoji veliki pritisak na Dell-u i konkurentskim kompanijama da prodaju delove svoje infrastrukture: servere, skladišni prostor, mreže. Narednih nekoliko godina biće jako teško da Dell održi svoje pozicije, jer postoji veoma izraženi trend prelaska korisnika na javne cloud servise kao što us AWS, Microsoft Azure i Google. Ostaje da vidimo da li je Dell naučio neku lekciju u prethodnom ciklusu, te da li će kompanija otkriti način da nastavi rast na tržištu -ili ćemo još jednom gledati povlačenje ove kompanije.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,