BIZIT plus

Kako je “papa Franja” poklanjao bitcoin

Ako papa Franja poklanja bitcoin, onda to ne sme da se propusti. Opšte je poznato da pare ne padaju sa neba, nego se skupljaju na Twitteru kada ih dele poznati u obliku kriptovaluta. Poslednja poznata osoba koja se aktivirala u okviru ove “autentične” dobrotvorne akcije je niko drugi do upravitelj Vatikana. Ako je papa u pitanju onda mora da je istina?

PCPress.rs Image

Svi željni brzog bogatstva sa manjkom inteligencije a viškom novca na računu, obradovali su se kada su saznali da papa sa svog računa organizuje bitcoin giveaway.  Naravno, reč je samo o još jednom pokušaju varanja naivnih. Sa popularizacijom kriptovaluta porastao je i broj prevarenih, ipak Twitter bitcoin giveaway varanje je već postalo tragikomično. Mreža botova obožava da koristi poznate ličnosti kako bi varali ljude po netu. Najpopularniji je iz nekog razloga Ilon Mask, ali sada je tu čast da “pokloni” bitcoine sirotinji imao sam papa Franja.

Papa Franja kao bitcoin dobrotvor

Poslednji pokušaj varanja naivnih tviteraša došao je sa lažnog papinog profila @_Poontifex. On je po imenu sličan sa pravim papinim Twitter nalogom @Pontifex, a možda najveća razlika je što lažni papa verno prati kretanja na kripto tržištu i povremeno “poklanja” kriptovalute. Botovi su potrudili da povećaju relevantnost bitcoin giveaway posta lažnog Franje ,asovnim retvitovima i lajkovima, ali bez previše efekta. I pored bogougodnog poklanjanja bitcoina i Star Wars fonta, efekat teško da je postignut.

Pročitajte i:  Bluesky dobio skoro milion novih korisnika za jedan dan

PCPress.rs Image

Ovo je samo jedan od primera kako se vara na internetu, ali i ovakve prevare su samo mali deo ugrožavanja online sigurnosti korisnika. Potencijalno veća opasnost dolazi od strane upravo oni čije usluge najčešće koristite – svetske megakorporacije. Dok ovo čitate i smejete se naivčinama koje su uz molitvu i radio Mariju kliknuli na “papin” poklon, Facebook i Google prate vas prate u stopu.

Izvor: CCN

Facebook komentari: