Kako napraviti teleskop od sunca

Jedan od najuzbudljivijih aspekata teleskopa James Webb Space  (JVST) je njegova sposobnost da slika i prikuplja informacije o egzoplanetama. Ali dok će nam JVST dati gomilu informacija o ovim nebeskim telima, postoji nešto što ne može da uradi: napravi sliku visoke rezolucije egzoplanete nalik zemlji — konkretno, sliku na kojoj možemo jasno videti dokaze o mogućem životu na drugi svet, kao što su kopnene mase, oblaci i vodene površine.

PCPress.rs Image

Slava Turyshev iz NASA Laboratorije za mlazni pogon radi na rešenju koje bi nam dalo jasniju sliku egzoplanete. Ovaj metod bi koristio fenomen koji se zove gravitaciono sočivo za snimanje takve vrste slike. Gravitaciono sočivo se dešava kada gravitacija masivnog objekta, poput galaksije ili zvezde, savija prostor-vreme oko njega. Ova zakrivljenost u prostor-vremenu deluje kao sočivo, uzrokujući da se svetlost od objekata koji su mnogo udaljeniji savija oko njega i postaje uvećana. Kada se posmatra pod pravim uglom i rastojanjem, uvećano svetlo će se pojaviti kao prsten, poznat kao Ajnštajnov prsten.

Pročitajte i:  NASA odlaže Artemis misiju za septembar 2025. godine

Turyshev –ovo predloženo solarno gravitaciono sočivo koristilo bi sunce kao taj masivni objekat, uvećavajući svetlost udaljene egzoplanete kako bi se konstruisala slika visoke rezolucije koju inače ne bismo mogli da vizuelizujemo.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,