ePlaneta

Kako se glumci i pevači štite od AI imitatora

AI polako zalazi u sva polja poslovanja, pa su novi zakoni neophodni. O jednom nacrtu se priča već neko vreme, a cilj mu je da zaštiti glumce, muzičare i druge umetnike od kopiranja njihovih lica i glasova.

PCPress.rs Image

Nekome ko već nije u toku bi moglo da se učini da je upao u neki naučnofantastični film, ali se radi o pravom zakonu koji je dobio ime No Fakes Act. Očekuje se da uredi pravila oko korišćenja tuđih imena, lica i glasova u digitalnom svetu. Drugim rečima trebalo bi da spreči pravljenje digitalnih kopija pravih ljudskih bića, posebno onih koja su već slavna.

Da bi se obezbedila prava na digitalno kloniranje slavnih, neophodno je da se dobije dozvola vlasnika lica i glasa ili onih koji su nasledili pravo na korišćenje. Izuzetak je digitalno kloniranje za vesti, dokumentarce, sportske događaje i emisije koje se bave životom onoga čija je digitalna replika.

Ljudi pravo na sopstvena lica i glasove imaju za života, a naslednici još 70 godina nakon njihove smrti. Zakon izuzima i replike koje su napravljene za parodije, satiru i kritikovanje onoga koji se klonira. Zakonodavci još kažu da je regulisanje AI sistema i alata na vrhu liste.

Pročitajte i:  Kad veštačka inteligencija postane pametna kao čovek

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,