Kineska zvanična digitalna valuta skoro spremna

Koliko god da se Kini ne dopadaju kriptovalute, sa zadovoljstvom će predstaviti vlastiti oblik virtualne gotovine. Narodna banka Kine otkrila je da se za njenu digitalnu valutu „sada može reći da je spremna“ nakon pet godina rada. Međutim, ne treba očekivati da će oponašati kriptovalute. Prema rečima zamenika šefa sektora plaćanja Mu Changchun, koristiće složeniju strukturu.

PCPress.rs Image

Oslanjaće se na two-tier split, s tim da će Narodna banka Kine biti na vrhu, a komercijalne banke ispod, navodno da pomognu u kontrolisanju velike kineske ekonomije i stanovništva. Radi se o digitalnom novcu koji će emitovati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju juan, samo što ga neće štampati. Takođe, neće se u potpunosti oslanjati na blockchain koji čini okosnicu kriptovaluta, koji jednostavno nije mogao da obezbedi potrebnu propusnost za maloprodaju, rekao je Changchun. Ne spominje se samo kada će tačno valuta da bude spremna.

Kina ima motivaciju da što pre uvede ovaj monetarni format. Kina je navodno tvrdila da kriptovalute stvaraju nered, a špekulanti rasprodaju redovnu valutu i ​​kupuju virtuelni novac, te poremećaje na novčanom tržištu uzrokuju upravo kriptovalute. Ovaj novi pristup mogao bi da stvori stabilnost. Takođe nije začuđujuće da bi kineska vlada želela sistem digitalne valute koji bi mogla da kontroliše. Zvaničnici su proveli godine pokušavajući da povećaju nezavisnost Kine od stranih tehnologija, a ovo bi bio sledeći logičan korak.

Pročitajte i:  Block gradi „otvoreni sistem rudarenja bitcoin-a“

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,