BIZIT plus

Kineski balon – ne; ali kineske kamere – da!

Britanski komesar za bezbednost potvrdio da se koriste kineske kamere uprkos „bezbednosnim i etičkim rizicima“.

PCPress.rs Image

Bezbednost ulica u velikim gradovima rešava se svemogućim kamerama. Reagujući na zvuk, prepoznajući lik i glas, ove kamere imaju značajan uticaj na smanjenje stope kriminala i rizika na ulicama. Većina ovih kamera je proizvedeno u Kini. Ako je TikTok bezbednosni rizik, balon još veća opasnost, zašto se koriste kamere iz Kine?

Britanski komesar za bezbednost Frejzer Sampson izjavio je da se kineske kamere koriste za bezbednost uprkos svim rizicima. „Poslednjih dana mnogo se govorilo kako treba da budemo zabrinuti zbog kineskih špijunskih balona na 60.000 stopa na nebu. Ne razumem zašto nismo barem toliko zabrinuti zbog kineskih kamera 6 stopa iznad naše glave na ulici.“

Tokom prošle godine vlada Velike Britanije je otvorila pitanje da li treba nastaviti sa upotrebom kineskih kamera. Tada se strahovalo da bi kineski zakon mogao da zahteva od kompanija da sarađuju sa službama bezbednosti Pekinga.

Postavlja se sada pitanje da li Peking koristi ove kamere za prikupljanje podataka ili im ipak treba balon?

Pročitajte i:  SAD i Velika Britanija optužuju Kinu za sajber špijunažu koja je pogodila milione ljudi 

Ako im treba balon onda su zaista fer trgovci, a ako ne onda im ne treba balon. Pa kome onda taj balon pripada? SAD i dalje koristi tehnlogiju proizvedenu u Kini za telekomunikacije, a Velika Britanija kamere za bezbedne ulice. Na koji način se ova oprema doprema i kupuje kada su na snazi „sankcije“?

Ališa Kerns, predstavnica Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije, izjavila je da vlada treba da ukloni svu opremu za nadzor koju prave kompanije iza kojih je kineska vlada. Ali nije izjavila ni da li će se to učiniti a ni kada.

Sampson je ukazao na poražavajuće rezultate upotrebe kamera. U teoriji one zaista smanjuju stopu kriminala ali u praksi baš i ne. Jedan od problema je lokacija na kojima su postavljene ove kamere, dok je drugi problem loše upravljanje dobijenim podacima. Osim toga, ovakve kamere su nasilje nad slobodom i pravima građana.

Ministarstva unutrašnih poslova Velike Britanije ima jedan cilj: „Posvećeni smo promovisanju etičkog razvoja i primene tehnologije u Velikoj Britaniji i inostranstvu. Svesni smo brojnih kineskih tehnoloških kompanija povezanih sa kršenjima koja se dešavaju u Sinđiangu i pažljivo pratimo situaciju.“

Pročitajte i:  Vlada Velike Britanije će koristiti AI kako bi smanjila broj radnih mesta u državnoj službi

Stiče se utisak da Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije u većoj meri vodi računa da dobijene podatke od kamera ne ukrade Kina, putem kamera plaćenim Kini da bi se uspostavila bezbednost na ulicama Londona.

Izvor: bbc.com

Facebook komentari: