TrendMicro

Ko je jači? Tehnološke kompanije ili vlada?

Pre rata u Ukrajini tehnološki giganti su postali glavne sudske mušterije širom sveta. Na sudske odluke se dugo čekalo a i kada stignu retko su se sprovodile. Ko je zapravo jači vlade ili tehnološki giganti?

PCPress.rs Image

Tehno giganti kao kadije modernog doba

Da tehnološki giganti nisu samo kompanije koje nude usluge već i ozbiljni politički i ekonomski igrači najjasnije se vidi danas u odnosu prema ratu u Ukrajini. Međutim, to se moglo naslutiti i ranije kada su počele nakon deset godina neometanog rada ili zajedničkog tala da stižu sve brojnije tužbe i zabrane širom sveta na adresu Google, Apple, Facebooka, Amazona.

Danas je taj rat mnogo zaoštreniji. Tehnološki giganti, osim Tesle, su se pokazali kao nedemokratski ali značajni politički igrači. Jedan od najoštrijih sukoba danas se odigrava između Rusije i Facebooka. Rusija je pre invazije na Ukrajinu pokušavala da obuzda Facebook kroz sudske odluke. Novčane kazne kojima je Facebook bio suočen su bile značajno manje nego što je to bio slučaj u Evropi. Sve je delovalo kao da Rusija i nije mnogo ozbiljna u nameri da suzbije uticaj Facebook-a.

Pročitajte i:  Facebook prekršio pravo Palestinaca na slobodno izražavanje

Međutim, sada je rusko glavno tužilaštvo podnelo peticiju prema kojoj se traži da se Meta proglasi za ekstremističku organizaciju, čime bi svaki oblik proizvoda ili usluga ove kompanije u potpunosti bilo zabranjeno u Rusiji.

Meta je tokom prošle nedelje dozvolila da se objave postovi koji pozivaju na nasilje protiv Putina i ruske vlade. Ovakav potez je dao ruskom tužilaštvu opravdanje da ovu kompaniju nazove ekstremističkom organizacijom i legitimnost za ukidanja svih proizvoda – Instagram i WhatsApp koji rade neometano od kada je Facebook zabranjen u Rusiji.

I dok vlada zabranjuje Facebook i Twitter korisnici neometano pristupaju ovim mrežama. Rusi preko VPN zaobilaze zabrane ukoliko baš žele da budu prisutni na Facebook-u ili jednostavno pređu na neku drugu mrežu kako bi nastavili sa svojim aktivnostima. U tom kontekstu nije baš sasvim jasno kakvog smisla imaju zabrane.

U Evropi i SAD-u se govori da ukidanje Facebook-a onemogućava građane Rusije da saznaju istinu. Sa druge strane, građani Rusije koriste ovu mrežu ili mogu da saznaju „istinu“ na nekim drugim mrežama. Jedino što je za sada jasno da su se tehnološke kompanije politički veoma jasno opredelile.

Pročitajte i:  Nove tužbe protiv Mete zbog pravila privatnosti

Izvor: DohaNews

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,