Kripto gigant FTX tone u bankrot

Kriptovaluta FTX podnela je zahetv za bankrot u SAD, tražeći sudsku zaštitu od vraćanja novca korisnicima.

PCPress.rs Image

Bivši šef Sem Bankman – Frid podneo je ostavku na mesto izvršnog direktora, saopštila je kompanija. Njegovo carstvo FTX propalo je za manje od nedelju dana, čime je značajno poljuljano poverenje u tržište kriptovalute.

Kripto kralj je u petak na Twitteru napisao da mu je žao što se ovako završilo, i da se nada u oporavak. Da li se nada u oporavak kada traži zaštitu od vraćanja novca korisnicima? Berza je pala, a špekulanti su bili spremni na rizik i ostali su bez uloženog. Stari scenario koji se ponavlja unazad više vekova.

Kriptovaluta kao nova opcija tržišta se naglo i iznenada pojavljuje u naše živote unazad nekoliko godina. I nakon par godina i dalje imamo ljude koji nikada nisu čuli za kriptovalute ali i one koji jesu ali ne razumeju o čemu se tu zapravo radi. Kriptovaluta se pojavljuje i kao zvanična opcija plaćanja, Ukrajina dobija pomoć u obliku kriptovaluta, države Arabije se suočavaju sa energetskim krizama, naučnici ukazuju na „ekološku štetnost“ ove privrede, Bela kuća angažuje svoje službe kako bi se kriptovaluta zaštitila ili primenila.

Pročitajte i:  IRS i novi propisi za porez na kriptovalute 

Kriptovaluta je prisutna, razumeli je mi ili ne, znali za nju ili ne. Ovaj potres na kriptotržištu je samo jedan od potresa i ne mora mnogo da znači. Sony je bio hakovan primera radi. Noika je izgubila prvo mesto. Promene se u poslovnom svetu nužno dešavaju. Kao i na berzama gotovo svakodnevno.

Kriptovaluta je usko povezana sa idejama NFT, metaverzumom, avatarima, plaćanjem karticama. Reč je o digitalnom svetu koji pokušava da raskine veze sa analognim svetom. Tako ne možemo kriptovalutu posmatrati izolovano od konteksta. Kao takva učestvuje zajedno sa drugim proizvodima u kreiranju neke nove stvarnosti. Možemo sa pravom da postavimo pitanje da li je to zaista nova stvarnost ili je pak reč o većoj kontroli – blockchain.

Sam blokchain možemo da prevedemo kao blokirani lanac ili kao neku vrstu katanca, lisica na rukama. Iako, ova tehnologija u velikoj meri štiti našu imovinu i pokazuje nam sve naše podatke, da li nam je tako nešto zaista potrebno? Svakako da je mnogo bolje od svima nama poznatog obrasca: nedostaje jedan papir. Ova tehnologija može da spreči prodaju jednog stana nekoliko puta. Ali može da spreči i našu slobodu u potpunosti. Možda nam nije potreban blokchain već sistem koji funkcioniše.

Pročitajte i:  Fisker nastavlja otpuštanja dok gotovina nestaje 

Izvor: bbc.com

Facebook komentari: