ERP 2024

Kriptovalute i varanje – novi unosni posao prevaranata

Američki organi reda nastavljaju da se obračunavaju sa tržištem kriptovaluta, a poslednji primer su dva trgovca kriptovalutama koji su optuženi za prevaru. Da li je reč o kriminalnom delu ili treniranju strogoće? I kakve veze Jugoskandik i Dafiment banka imaju sa bitcoinom?

uhapšeni prevaranti trgovina bitcoin kriptovalute

Američka federalna komisija za kontrolu trgovine podnela je prekršajnu prijavu protiv dvojice navodnih prevaranata sa kriptovalutama. U prijavi se zahteva da se ovi trgovci finasijski kazne pored toga što bi bili prinuđeni da isplate žrtve koje su prevarili.

Navodna prevara je počela u aprilu prošle godine, malo pre neverovatnog rasta vrednosti kriptovaluta. Bitcoin je protekle godine išao od 1000 do skoro 20.000 dolara po jedinici. Sa rastom je počela svojevrsna zlatna groznica, koja u smanjenom obimu i dalje traje.

Isti tip prevare, dva prevaranta

Po optužbama Federalne komisije, ova situacija je otvorila priliku za prevarante. Oni su optužili trgovce da su uzeli novac kako bi trgovali kriptovalutama i pobegli sa njim. Jedan od optuženih je Patrick K. McDonnell koji stoji iza kompanije poznate po imenima CabbageTech i Coin Drop Markets koje su trgovale sa bitcoinom i litecoinom.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

On je optužen da je ubeđivao klijente da mu daju novac i kriptovalute kako bi trgovao sa njima. Umesto da im donese profit, McDonnell je jednostavno uzeo bitcoine i nestao. U najboljem stilu Jugoskandika i Dafiment banke, McDonnell je obećavao klijentima 300% povraćaj investicija u roku od samo jedne nedelje!

Drugi osumnjičeni je Dillon Michael koji je sa svojom kompanijom The Entrepreneurs Headquarters Limited ubeđivao ljude da investiraju u njegov fond, a ustvari ih je varao čuvenom piramidalnom šemom koja nam je više nego poznata iz ’90-tih godina. On je skupio više od milion dolara u bitcoinima od preko 600 ljudi, obećavajući im kule i gradove (digitalne, naravno).

Povećano interesovanje organa reda

Sa rastom vrednosti kriptovaluta, porasla je pažnja državnih organa. Investitori su upozoreni da mogu naleteti na prevarante koji obećavaju nerealne zarade od kriptovaluta, daleko od očiju zakona. Kao što to obično biva kad se želi zarada preko noći, mnogi su završili prevareni poput naivnih Srba kojima se i dalje duguje “stara štednja”.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Amerikanci su veoma ozbiljno shvatili tržište kriptovaluta, pre svega jer su alergični na pokušaje izbegavanja poreza. To je u američkom sistemu jedan od najozbiljnijih prekršaja, pa i ne čudi što organi rade sve kako bi obeshrabrili pokušaje utaje putem anonimnih finansijskih izvora.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,