Najbolje kriptovalute za investiranje u 2018.

Tržište kriptovaluta nudi mnoge alternative Bitcoinu iako je ovo i dalje najpopularniji izbor investitora. Ipak, kada su sve oči uprte u zvezdu tržišta, pravo je vreme da se uloži u neke druge kriptovalute. Opcija ima na pretek, a gde ćete investirati zavisi najviše od vas. Predstavljamo vam neke od valuta kojima mnogi stručnjaci prognoziraju rast.

Najbolje kriptovalute za investiranje u 2018.

Kada poznati ekonomisti i nobelovci ukazuju na manjkavosti kriptovaluta, to je jasan signal da mera opreza mora da postoji. U trenutku kada svako želi da se preko noći obogati od “rudarenja” i trgovine Bitcoina, čini se da je pravi trenutak uložiti u vredne alternative. Čini se da je Bitcoin i dalje u kriptovalutnom sistemu ono što je dolar (ili evro kod nas) u svetu klasičnih valuta – glavni orijentir za sve druge vrednosti. Kada on pada, uglavnom padaju vrednosti svih kriptovaluta. Možda je sada kada su vrednosti pale na neku “realniju” vrenost sad pravi trenutak za kupovinu alternativa.

Kako na tržištu kruži preko 1000 valuta, izabrati one vredne ulaganja može biti prilično nezahvalan posao. Ipak, u tom digitalnom moru valuta, neke su se ipak izdvojile. Imajte na umu da je ovo veoma dinamično tržište i da vas nekad minuti odlučuju o tome da li ste bogataš ili siromah – ne postoji sigurna investicija koja će vam bez truda garantovati mnogo novca. Predstavljamo vam neke od kriptovaluta koje se smatraju za dobru investiciju. 

Litecoin

PCPress.rs Image

Trenutna vrednost: 192,12 dolara

Jedna od najpoznatijih alternativa Bitcoinu uz Ethereum (koji je postao skoro jednako tražen) predstavlja odličan izbor iako je i ova valuta gubi na vrednosti. Litecoin je kreirao Charlie Lee, bivši radnik Googlea. On je 2011. godine kreirao ovu alternativu sa idejom da transakcije sa njegovom kriptovalutom traju kraće od Bitcoina i poboljša način rudarenja tako da svako može da učestvuje.

Njegova ideja je tada bila da kreira alternativu ne samo najpoznatijoj kriptovaluti, već i regularnom novcu. Iako je pre sedam godina ova ideja delovala teško ostvarivo, plaćanje sa kriptovalutama je moguće na sve više mesta na svetu. U želji da bude što dostupniji, ove valute ima više u opticaju – trenutno je dostupno nešto manje od 55 miliona “novčića” tok je ukupan broj ograničen na 84 miliona.

Pročitajte i:  Potrebni su globalni propisi za podsticanje trgovine imovinom na blockchain-u

Ripple

PCPress.rs Image
Trenutna vrednost: 1,40 dolara

Za razliku od neki kriptovaluta za koje se ne zna ko ih je kreirao, Ripple je osnovala istoimena kompanija 2012. godine. Isto tako, za razliku od skoro svih kriptovaluta koje su decentralizovane i ne zavise ni od koga (bar koliko znamo), Ripple je opšte prihvaćen. Zbog toga mnogi tvrde da Ripple nije klasična kriptovaluta već kombinacija menjačnice i kompanije za transakciju novca. Ripple je praktično sistem koji omogućava izvršavanje transakcija uvezujući banke, digitalne menjačnice i korporacije kako bi na ovaj način mogli da šalju i primaju novac iz celog sveta.

Ripple je licencirao svoju blockchain tehnologiju mnogim bankama, a kompanija za sebe kaže da ne deli baš sve stavove za koje se zalažu ljudi iza kriptovalua. Pre svega tu se misli na izostanak kompletne anonimnosti koju mnogi najviše cene kod ovih valuta. Povezanost sa “neprijateljem” tj. bankama odbija mnoge, ali ono što je najvažnije je da se Ripple sjajno drži na tržištu i da ova povezanost sa institucijama može čak da bude i mera sigurnosti. Ne dajte se zavararti čini se malom vrednošću coina – stvar je u tome da trenutno cirkuliše preko 38,7 milijardi jedinica dok je ograničenje postavljeno na 100 milijardi.

Monero

PCPress.rs Image

Trenutna vrednost: 351,51 dolar

Monero ispunjava jedan od glavnih uslova kad je kriptovaluta u pitanju – anonimnost poslovanja na internetu. Ova kriptovaluta garantuje da ne postoji način da se uđe u trag iznosu transakcije, pošiljaocu i primaocu. Na ovaj način nemoguće je ući trag tokovima novca, što je razlog zašto se kriminalci okreću ovoj kriptovaluti, dok policija razbija glavu kako da ih nadmudri. Ova valuta je izbor svih hakera kad žele da ucenjuju nekoga, kao što je to bio slučaj sa WannaCry malverom koji je inficirao preko 230.000 kompjutera sa Windows operativnim sistemom.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Iako ova valuta deluje kao san svakog poštenog kriminalca, oni koji investiraju u ovu valutu tvrde da većina transkcija svakako nije ilegalna. To je tvrdnja koju ne mogu da potkrepe dokazima jer su sve transakcije anonimne. Ipak, kredibilnost i imidž ove kriptovalute popravlja spisak od 45 muzičara, kao što su Lana Del Ray i Sia, koji su počeli da primaju Monero, nudeći popuste za one koji plate ovom elektronskom monetom.

Bitcoin Cash

PCPress.rs Image

Trenutna vrednost: 1.796,19 dolara

Nadamo se da umete da razlikujete Bitcoin Cash od običnog Bitcoina. To nije umela jedna online radnja pa je umalo bankrotirala. Istorijat Bitcoin Casha vezana je za sam Bitcoin, s obzirom na to da je nastala upravo iz ove najpopularnije kriptovalute prošle godine. Korisnici koji su je kreirali bili su frustrirani zbog visokih provizija i sporog prenosa sredstava prilikom prodaje Bitcoina pa su rešili da naprave svoju verziju.  

Kako je Bitcoin i Bitcoin Cash imaju “Partizan-Zvezda” međusobni odnos, najvažnija stvar koja treba da se desi je da ova valuta bude opšte prihvaćena od strane biznisa koji već prihvataju najpopularniju kriptovalutu. Rudari su takođe više nego dobrodošli, a ova otvorenost je stavila u jednom trenutku Bitcoin Cash vredeo višeo od Ethereuma.  Trenutno se drži na 4. poziciji liste najpopularnijih moneta.

NEO

 

Trenutna vrednost: 132,77 dolara

NEO može da postane veoma vredna ukoliko Kina ne zabrani trgovinu kriptovalutama. Kao što smo do sada naučili, sve čega se dohvate Kinezi postaje veoma vredno, pre svega zbog ogromnog tržišta. Dovoljno je samo pomenuti gigante kao što su Tencent i Alibaba koji vrede više od mnogih nama mnogo poznatijih kompanija. Slično može da se desi i sa razvojem ove kriptovalute koja uz pravu podršku može da postane druga najvrednija valuta na svetu.

Pročitajte i:  Potrebni su globalni propisi za podsticanje trgovine imovinom na blockchain-u

Osnivač ove kriptovalute, koja je ime dobila po junaku iz Matrixa (ranije se zvala izuzetno nezanimljivo – Antshares), veruje u tržište i snagu valute koju je osnovao, verovatno se uzdajući u neki vid pomoći države kako bi se postigla monetarna dominacija na tržištu kriptovaluta. NEO trenutno cirkuliše u količini od 65 miliona od ukupno 100 miliona, koliko je maksimalan broj coina. Interesantno je da je najmanja jedinica 1 NEO i da se ne može deliti na manje iznose.

Cardano (ADA)

PCPress.rs Image

Trenutna vrednost: 0,62 dolara

Iako na prvi pogled ne vredi skoro ništa u poređenju sa drugim kriptovalutama, Cardano to nadoknađuje količinom novčića, kojih ima trenutno oko 26 milijardi od maksimalnih 45. Osnivači veruju da su upravo oni kriptovaluta koja će biti najveća konkurencija Ethereumu. Iako je Cardano blockchain nastao pre samo nekoliko meseci, kriptovaluta se već se našla u top 5 najpopularnijih (oni je nazivaju ADA, kako se i označava u menjačnicama).

Osnovna prednost Cardano blockchaina je mogućnost provlačenja ogromnih iznosa i za sada je fokusirana na privatna lica. Ambicija je da se omogući korišćenje na masovnom nivou u svakodnevnom životu. Kako je ova kriptovaluta tek u povoju a pokazuje veliki potencijal, možda ne bi bilo loše da razmislite o dugoročnom ulaganju.

Gde su ostale kriptovalute?

Tržište kriptovaluta je toliko dinamično da može da se desi da neka pouzdana valuta izgubi vrednost, dok neka za koju niste čuli postane hit. Trenutno je Tether izazvao pažnju pre svega jer je to bila jedna od retkih kriptovaluta kojoj cena rasla dok je drugima padala. Postoje mnoge druge valute koje predstavljaju dobru investiciju, ali imajte na umu da je ovde reč o dinamici poslovanja na nivou berze. Pravi trenutak za kupovinu i prodaju može da od vas napravi bogataša, ali i da vas otera u bankrot. Kako ćete poslovati ostaje na vama i vašoj veštini.

Pogledajte i: Video nadzor Slovenija – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,

1 thoughts on “Najbolje kriptovalute za investiranje u 2018.

 • 14. 02. 2018. at 23:58
  Permalink

  Mislim da ce Stellar (XLM) coin eksplodirati za par meseci. Ripple je takodje dobra investicija.
  Pazite samo na kojim sajtovima kupujete kriptovalute jer se desava da depoziti nekad kasne.
  Po meni dva najbolja sajta za trgovinu kriptovalutama(linkovi ispod):
  https://cex.io/r/0/up115207323/0/
  https://gate.io/ref/751394

Comments are closed.