Top50 Glas publike

Libra menja ime u Diem

Kripto valuta Libra danas dobija novo ime, Diem, u pokušaju da pokaže da projekat ima „organizacionu nezavisnost“ jer pokušava da dobije regulatorna odobrenja za pokretanje. Projekat je u početku dobio široku podršku, delom zbog toga što je izašao iz Facebook-a, a delom zbog toga što su njegovi ambiciozni ciljevi pretili tradicionalnim finansijskim sistemima kojima upravlja država. Nezavisna organizacija koja vodi projekat, Udruženje Libra, sada će biti poznata kao Udruženje Diem, a Bloomberg izveštava da će se njihova valuta zvati Diem Dollar.

libra menja ime u diem

Menjanje imena radi dobijanja organizacione nezavisnosti

Diem je, kako je sada nazvan, znatno smanjen u obimu od kada je prvi put objavljen. Glavni partneri za lansiranje privukli su podršku brzo prošle godine, zbog njegove kontroverzne prirode i regulatornih prepreka sa kojima se suočavale zbog zabrinutosti poslanika. Na saslušanju Odbora za finansijske usluge prošle godine, članovi Kongresa izrazili su značajno nepoverenje prema Facebook-u dok su ispitivali izvršnog direktora kompanije Marca Zuckerberga o ciljevima projekta.

Facebook je u početku predstavio Libru kao, u osnovi, glavnu kripto valutu koja se može trošiti na mreži ili van nje, slično kao i dolar. Trebalo je da digitalni transfer novca učini bržim i lakšim nego što je to danas, a kompanije poput Facebook mogle bi oko sebe da nude finansijske usluge. Facebook je prvobitno najavio planove za digitalni novčanik, nazvan Calibra, koji bi mogao da ponudi ove usluge. Novčanik je od tada preimenovan u Novi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: