ASUS Zenbook

Loše vreme za kratke epizode: Gasi se servis Quibi

Početkom godine pojavio se Quibi – streamnig servis koji je ponudio kratke epizode, te serije preselio na telefone korisnika. Ispostavilo se da se ipak pojavio u loše vreme, kada su korisnici širom sveta zatvoreni u svoje kuće, pa serije gledaju preko većih ekrana.

PCPress.rs Image

Servis koji je ponudio sadržaje koji nisu trajali duže od 10 minuta, privukao je veliku pažnju odmah nakon što je 6. aprila pušten u rad. U pitanju je Quibi, koji su opisivali kao najneobičnijeg rivala kompanije Netflix, a od servisa se očekivalo mnogo. Realnost je ipak drugačija, te je rast broja korisnika bio „anemičan“, što je samo šest meseci kasnije dovelo do gašenja.

Osnivač platforme – Jeffrey Katzenberg – je očekivao veliki uspeh i isticao da je u pitanju nešto sasvim novo, napravljeno „od nule“, pa zbog toga nema raskošan katalog sadržaja, što je osnovni razlog zbog kojeg korisnici biraju neki servis. Quibi je u maju imao oko 1,3 miliona aktivnih korisnika, što je sitnica u poređenju sa 50 miliona, koliko ima Disney, ili 183 miliona, sa koliko raspolaže Netflix. Probni period je trajao 90 dana, a nakon toga se za gledanje plaćalo 4,99 dolara sa reklamama, te 7,99 za sadržaje bez reklama. Još jedna nevolja je bila i u tome što je Quibi bio dostupan samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, dok su Netflix i Disney otvoreni za skoro ceo svet.

Pročitajte i:  Netflix gejming i lepa obećanja

PCPress.rs Image

Quibi je bio namenjen onima koji su stalno u pokretu, te nemaju vremena za višesatne programe, što je postalo besmisleno od trenutka kada su svi zatvoreni u karantin. Eksperti su isticali da loš početak nije iznenađenje, budući da je u pitanju samo mobilna platforma, a u vreme kada se većina servisa prostire na sve uređaje. Kratke epizode jesu bile osveženje, posebno za one koji nemaju puno slobodnog vremena, pa se nadamo da će najuspešnije serije, poput The Stranger, pronaći druge kuće za sledeće sezone.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , ,