BIZIT plus

Meksiko zabranjuje testove solarnog geoinženjeringa

Te 1991. godine, erupcija planine Pinatubo na Filipinima poslala je 20 miliona metričkih tona sumpornih aerosola u atmosferu. Jednom u vazduhu, čestice su reflektovale dolaznu sunčevu svetlost nazad u svemir, što je rezultiralo primetno smanjenjem globalnih temperatura u naredne dve godine i ponovo pokrenulo debatu o mogućnosti namerno repliciranja procesa u borbi protiv globalnog zagrevanja.

PCPress.rs Image

Poslednjih godina klimatske krize, od tada je bilo bezbrojnih diskusija za i protiv kontroverznog oblika geoinženjeringa. Međutim, stručnjaci se u velikoj meri slažu oko jedne stvari – daleko smo od samouverenog sprovođenja testova u stvarnom svetu na način koji smanjuje potencijal za užasne, nenamerne posledice po životnu sredinu. Ali izgleda da to nije sprečilo Lukea Isemana, generalnog direktora startapa Make Sunsets, da to pokuša krajem prošle godine u Donjoj Kaliforniji.

Prošle nedelje, Meksiko je jasno stavio do znanja da nemaju ništa od toga.

Manje od mesec dana nakon što su se pojavile vesti o Isemanovom nedozvoljenom lansiranju dva mala meteorološka balona koja sadrže manje od 10 grama sumpor-dioksida, Sekretarijat meksičke vlade za životnu sredinu i prirodne resurse objavio je zabranu bilo kakvog budućeg sličnog solarnog geoinženjeringa. Kako je The Verge objasnio zabrana treba da zaštiti lokalne zajednice i životnu sredinu u zemlji, s obzirom da ne postoje trenutni međunarodni propisi o sličnim eksperimentima.

Pročitajte i:  Novi model oblaka u istraživanju klime

Isemanovi testovi su bili izuzetno mali — komercijalni mlaznjak ispušta oko 100 grama sumpor-dioksida u minuti, za poređenje — i po njegovom sopstvenom priznanju, iznosili su „teritoriju naučnog projekta… da potvrdim da to mogu da uradim“. Iseman je dodao da Make Sunsets nije čak ni pratio balone da vidi da li su se popeli dovoljno visoko da uspešno isporuče svoj teret.

Naravno, kritičari su osudili ovaj zapaljivi potez, označavajući Making Sunsets licemernim „kršenjem prava [lokalnih] zajednica da diktiraju svoju budućnost“, rekla je Keli Vanser, izvršna direktorka neprofitne organizacije za istraživanje klime, SilverLining, za MIT Technologi Reviev prošlog meseca. .

Ovo ne znači da se varijacije solarnog geoinženjeringa ne mogu dalje istraživati, naravno, ali da ih treba preduzeti odgovorno i u dobroj nameri, i sa dosta transparentnosti. Iseman im je, govoreći za The Verge, u sredu rekao da su svi budući planovi lansiranja Making Sunsets „neograničeno na čekanju“ za sada.

Izvor: popsci

Facebook komentari: