BIZIT plus

Meta gasi svoj digitalni novčanik Novi

Meta je okončala pilot projekat za Novi, digitalni novčanik kompanije i poslednji preostali deo njenog problematičnog projekta kriptovaluta. Na sajtu Novog, Meta kaže da se novčanik gasi 1. septembra 2022. i traži od korisnika da povuku svoja sredstva „što je pre moguće“.

PCPress.rs Image

Korisnici će u septembru izgubiti pristup svojim nalozima, a od 21. jula više neće moći da dodaju novac u Novi. Ako neko zaboravi da podigne svoj preostali iznos, Meta kaže da će „pokušati da prenese“ svoja sredstva na bankovni račun ili debitnu karticu koja je dodata usluzi.

Meta je predstavio „mali pilot“ Novi korisnicima u SAD i Gvatemali prošlog oktobra. Novi je prvobitno napravljen da podrži brze i besplatne transakcije koristeći kriptovalutu Diem podržanu od Meta, ali su regulatorni izazovi primorali kompaniju da postane partner sa Coinbase-om kako bi umesto toga koristio Paxos stabilcoin (USDP). Iako je Meta jasno stavio do znanja da još uvek planira da doda podršku za Diem kasnije, stvari su počele da se raspadaju krajem 2021. i 2022. godine.

Pročitajte i:  Meta predstavlja "fediverse sharing" za Threads

Pre nego što je Facebook-ova matična kompanija bila poznata kao Meta, Diem je bio poznat i pod drugim imenom: Libra. Projekat kriptovalute se suočio sa ispitivanjem svojih veza sa Fejsbukom, toliko da je nezavisna grupa koja stoji iza Libre rebrendirala projekat u Diem u pokušaju da se distancira od društvene mreže.

Članovi američkog Senata pozvali su Metu da zatvori svoj projekat Novi ubrzo nakon pokretanja u oktobru 2021, navodeći da se kompaniji „ne može verovati da upravlja kriptovalutama“.Diem je početkom ove godine prodao svoju imovinu za oko 200 miliona dolara, što je označilo kraj projekta.

Međutim, kraj Diema ne znači da Meta odbacuje ideju o razvoju sopstvenih digitalnih sredstava i pratećeg novčanika. Meta je već počeo da testira NFT (nezamenljive tokene) na Instagramu i nedavno je uveo podršku za NFT na Facebook-u za odabrane kreatore sa sedištem u SAD. Kompanija takođe navodno radi na digitalnoj valuti, nazvanoj „Zuck Bucks“, koja nije zasnovana na blokčejnu.

Prošlog meseca, izvršni direktor Meta Mark Zuckerberg takođe je nagovestio stvaranje digitalnog novčanika koji bi vam mogao pomoći da upravljate i čuvate „digitalnu odeću, umetnost, video zapise, muziku, iskustva, virtuelne događaje i još mnogo toga“. Novčanik bi bio interoperabilan u različitim iskustvima metaverzuma, odražavajući ciljeve Metaverse Standards Foruma koji su Meta i grupa drugih kompanija pomogli da formiraju, a koji poziva na standarde širom industrije u virtuelnoj realnosti i iskustvima proširene stvarnosti.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,