Računari i Galaksija

Meta i Zakon o online vestima u Kanadi

Kompanija Meta Platforms koja je matična kuća za Facebook saopštila je da će ukinuti dostupnost vesti za Kanađane na svojim platformama ako Zakon o onlajn vestima u zemlji prođe u svom sadašnjem obliku.

PCPress.rs Image

„Zakon o onlajn vestima“, ili Predlog zakona C-18 Donjeg doma, uveden u aprilu prošle godine, postavio je pravila kojima se primoravaju platforme kao što je Google kompanije Meta i Alphabet Inc. da pregovaraju o komercijalnim poslovima i plaćaju izdavačima vesti za njihov sadržaj.

„Zakonodavni okvir koji nas primorava da plaćamo za linkove ili sadržaje koje ne postavljamo, a koji nisu razlog zašto velika većina ljudi koristi naše platforme, nije ni održiv ni izvodljiv“, rekao je portparol Mete kao razlog za obustavljanje vesti.

Metin potez dolazi nakon što je Google prošlog meseca počeo da testira ograničenu cenzuru vesti kao potencijalni odgovor na zakon.

Kanadska medijska industrija zatražila je od vlade više regulacije tehnoloških kompanija kako bi se industriji omogućilo da nadoknadi finansijske gubitke koje je pretrpela tokom godina dok tehnološki giganti poput Google i Meta stalno dobijaju veći tržišni udeo u oglašavanju.

Pročitajte i:  WhatsApp vam omogućava da sakrijete zaključane razgovore  

Odeljenje za kanadsko nasleđe nije odmah odgovorilo na Reuters-ov zahtev za komentar o Metinom potezu da ukine pristup vestima u zemlji.

Facebook je prošle godine izrazio zabrinutost zbog zakona i upozorio da bi mogao biti primoran da blokira deljenje vesti na svojoj platformi.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,