BIZIT plus

Meta sprema novi krug otpuštanja

Meta planira novi krug otpuštanja radnika u okviru napora za reorganizaciju. Smanjenje broja zaposlenih moglo bi da utiče na hiljade radnika.

PCPress.rs Image

Meta, nekada vredna više od triliona dolara, sada je procenjena na 446 milijardi dolara

Prošle godine, kompanija je otpustila 13 odsto svoje globalne radne snage, odnosno više od 11.000 zaposlenih. Kompanija se bori sa rastućim troškovima i slabim tržištem oglašavanja.

Meta sada planira da smeni neke menadžere i postavi ih na niže pozicije bez direktnih podređenih. Kompanija želi na taj način da smanji broj slojeva između Marka Zakerberga i novih radnika koji započinju radni odnos u kompaniji.

Zakerberg je ranije ovog meseca rekao investitorima da su prošlogodišnja otpuštanja bila „početak fokusiranja na efikasnost, a ne kraj“. On je naveo da će kompanija raditi na „izravnavanju organizacione strukture i uklanjanju nekih slojeva srednjeg menadžmenta“.

Prošlogodišnja otpuštanja bila su prva velika otpuštanja u 18 godina dugoj karijeri kompanije. Druge tehnološke kompanije su otpustile hiljade radnika, uključujući Alphabet, Microsoft i Snap.

Pročitajte i:  Meta predstavlja "fediverse sharing" za Threads

Meta je dosta angažovala ljude tokom pandemije. Međutim, poslovanje se smanjilo 2022. godine jer su se oglašivači povukli suočeni sa rapidnim rastom kamatnih stopa.

Kompanija je navela da će takođe smanjiti kancelarijski prostor, smanjiti diskrecionu potrošnju i produžiti zamrzavanje zapošljavanja tokom 2023.godine kako bi smanjila troškove.

Prema izveštaju firme za zapošljavanje Challenger, Gray i Christmas, više od 100.000 otpuštanja najavljeno je u tehnološkim američkim kompanijama u januaru.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: