Google pregovara sa YouTube izvođačima?

Nacionalni odbor za radne odnose odlučio je da se Alphabet, Google-ova matična kompanija, smatra zajedničkim poslodavcem za grupu izvođača YouTube Music-a. Radnici trenutno pokušavaju da se organizuju sa Sindikatom radnika Abecede, a odluka NLRB-a bi mogla da znači da tehnološki gigant mora da pregovara sa njima ako glasaju za sindikalizaciju na predstojećim izborima.

PCPress.rs Image

Radnici su direktno zaposleni u kompaniji Cognizant, koja deluje kao podizvođač Alphabet. Međutim, NLRB veruje da Google  ima dovoljno kontrole nad njihovim „beneficijama, radnim satima, nadzorom i smerom rada“ da se računa kao delimičnog poslodavca, navodi Blumberg.

„Ponosni smo što smo izvojevali pobedu koja je stvorila presedan ne samo za sebe, već i za radnike širom zemlje“, rekao je Sem Regan, sindikalni organizator i izvođač YouTube Music-a, koji je citiran u saopštenju za štampu AVU. „Tehnološke kompanije su posebno inovirale nove načine da uskrate odgovornost za život svojih radnika kroz podugovaranje, rad na svirkama i druge loše prakse zapošljavanja.”

Sa svoje strane, Alphabet namerava da uloži žalbu na odluku NLRB-a. „Mi jednostavno ne kontrolišemo uslove zapošljavanja ovih radnika ili uslove rada“, rekla je portparolka za Bloomberg.

Pročitajte i:  Google otpušta još 20 zaposlenih zbog protesta oko izraelskog projekta

Pored sindikalnog pokreta i borbe da se Alphabet prizna kao zajednički poslodavac, izvođači su u februaru stupili u štrajk u znak protesta protiv povratka na kancelarijske naredbe – prvi štrajk u kompaniji, prema AVU. Datumi sindikalnih izbora još nisu javno objavljeni.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,