Tesla odustaje od proizvodnje baterija u Nemačkoj

Tesla je pauzirala planove za proizvodnju baterija u Brandenburgu u Nemačkoj. Umesto toga, kompanija se okreće proizvodnji u Sjedinjenim Državama gde su poreski podsticaji povoljniji, saopštilo je ministarstvo ekonomije Brandenburga.

PCPress.rs Image

Kompanija menja svoje planove

Američki proizvođač automobila prvobitno je planirao da proizvodi baterije na lokaciji Gruenheide u Nemačkoj, sa maksimalnim proizvodnim kapacitetom od preko 50 GWh godišnje.

Međutim, Sjedinjene Države nude proizvođačima električnih vozila koji nabavljaju baterije iz Sjedinjenih Država poreske olakšice i popuste za potrošače. Kompanija je zatim promenila svoje planove.

„Tesla je započela proizvodnju baterija u Gruenheide-u i priprema se za proizvodnju komponenti baterijskih ćelija. Međutim, kompanija je sada dala prioritet daljim proizvodnim koracima u Sjedinjenim Državama. U SAD-u, postoje poreske olakšice i povoljniji uslovi poslovanja“, navodi se u saopštenju ministarstva ekonomije Brandenburga.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je u martu 2022.godine da će fabrika baterija dostići obimnu proizvodnju do kraja 2023.godine. Međutim, fabrike za proizvodnju automobila postigle su svoje ciljeve kasnije nego što je planirano. Takođe, Musk je 2020.godine rekao da će gigafabrika u Berlinu biti najveća fabrika baterija na svetu.

Pročitajte i:  Tesla otpušta više od 10 posto svoje radne snage

Tesla se mučila da poveća proizvodnju 4680 baterijskih ćelija u svojim fabrikama u Fremontu u Kaliforniji i Ostinu u Teksasu. Takvu situaciju stručnjaci pripisuju novim i neproverenim tehnikama koje kompanija primenjuje a zatim ima problema sa povećanjem proizvodnje.

Krajem januara, kompanija je najavila da će uložiti više od 3,6 milijardi dolara u proširenje svog kompleksa u Nevadi. Tesla će izgraditi dve nove fabrike, jednu za masovnu proizvodnju svog dugo odlaganog Tesla Semi kamiona, a druga će služiti za proizvodnju novih baterijskih ćelija 4680.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,