BIZIT plus

Microsoft blokira druge pregledače

Kada je Microsoft lansirao Windows 10 predstavljena je klasična verzija Edge koji je zamenio Internet Explorer. Kako bi se podstaklo korišćenje Edge, Microsoft je počeo da se koristi novim protokolom.

PCPress.rs Image

Microsoft lukavo postupa

Naime, Microsoft je primenio microsofte-edge:// protokol u okviru internih aplikacija. Sada kada korisnik koristi takve aplikacije automatski otvara veze samo preko Edge pregledača. Edge se nameće i kao podrazumevani pregledač u operativnom sistemu Windows 11. Kao i u slučaju njegovog prethodnika koristi se protokol koji usmerava na ovaj pregledač. Sa druge strane, aplikacije Vidgets u operativnom sistemu Windows 11 koriste isključivo Edge protokol, za veb sadržaj i veze.

Windows 10 je dozvoljavao korisnicima da promene podrazumevani pregledač dok se Edge veza otvarala samo kod zaključanih veza. A opcija je uklonjena u slučaju Windows 11. Tako da se sada korisnici usmeravaju da u potpunosti pređu na Edge ili da ručno izaberu neki drugi pretraživač.

Jasno je i opravdano što Microsoft želi da nametne ili ispromoviše svoj pregledač. Međutim, postavlja se pitanje da li su postupci koje Microsoft povlači zakonski regularni i na koji način će na njih javnost reagovati. U kojoj meri će Microsoft uspeti već se sada može predvideti. Većina korisnika koji koristi novi operativni sistem ipak želi da kao pregledač ima Google. Popularnost Google kao pregledača se zapravo povećava sa „pritiscima na javnost“. Na osnovu toga, moguće je zaključiti da Edge još uvek nema dovoljno snage da paira Google pretraživaču.

Pročitajte i:  Kako ponovo otvoriti zatvoreni tab u Google Chrome-u?

Izvor: Ghacks

 

Facebook komentari: