Microsoft Edge i Chrome dobijaju nove clipboard funkcije za Windows 10, Windows 11

Microsoft radi sa Google-om na novom API-ju pod nazivom „Pickling Clipboard“ koji će nadograditi postojeću funkcionalnost clipboarda browsera kao što su Chrome i Edge.

PCPress.rs Image

Microsoftov novi API će proširiti copy/paste funkciju

Očekuje se da će veliko ažuriranje clipboarda poboljšati copy/paste funkciju na Windows 10 i Windows 11. Ova promena je posebno korisna za one koji se bave editovanjem slika na mreži, Office aplikacijama i platformama za otpremanje. Trenutno možete da koristite browser da uradite copy i paste malog broja fajlova između web lokacije i Windows aplikacija. Lista podržanih formata datoteka uključuje .JPG ili .JPEG, PNG, HTML i nekoliko drugih formata.

Browseri zasnovani na Chromium-u trenutno se oslanjaju na Asinc Clipboard API, koji će takođe pokretati novi Pickling Clipboard, već omogućavaју aplikacijama da čitaju i upišu najčešće korišćene formate u clipboard OS-a, tako da i web lokacije i izvorne Windows aplikacije mogu da komuniciraju sa njima. Na primer, tekst i slike – sa predloženim Pickle Clipboard API-jem, moći ćete da kopirate i nalepite širok spektar popularnih tipova datoteka, kao što su .docx i TIFF. Format docx se koristi u Microsoft Word-u, dok se TIFF koristi za grafički dizajn. Očekuje se da će ova promena koristiti raznim web aplikacijama koje se oslanjaju na sadržaj koji je korisnik postavio. Šta je novi Pickling Clipboard API za Chromium? Pickling Clipboard API će omogućiti sajtovima da komuniciraju sa više formata clipboarda. Pored podrške za više formata, programeri će moći da kreiraju sopstvene prilagođene formate clipboarda sa podrškom za copy i paste funkciju, pod uslovom da njihovo rešenje ne utiče na bezbednost browsera samog operativnog sistema. Ovi tipovi datoteka će se zasnivati na clipboardu operativnog sistema, tako da ćete moći da kopirate sadržaj iz skoro svih popularnih formata fajlova pomoću prečice na tastaturi i delite sadržaj u različitim browserima, web aplikacijama i aplikacijama za desktop.

Pročitajte i:  Android malver u lažnom Google Chrome ažuriranju

Microsoft je potvrdio da će ova funkcija biti kompatibilna sa današnjim bezbednosnim standardima. Pored toga, Microsoft neće dozvoliti da ovi formati interoperišu ili da ugroze neke stare izvorne aplikacije. Za bolje performanse, Microsoft će obezbediti da browser ne prečišćava podatke clipboarda. Ovo može sprečiti clipboard gubitak podataka tokom copy i paste radnji. Pored ovih poboljšanja u Chromium-u, Microsoft takođe radi na funkcijama samo za Edge, kao što je integracija Windows Search-a i još mnogo toga.

Izvor: Windowslatest

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,