Microsoft i Activision produžavaju rok za akviziciju do 18. oktobra

Prvobitni rok je bio 18. jul. Međutim, postoje još neka regulatorna pitanja koja treba rešiti.

PCPress.rs Image

Omogućeno je dodatno vreme za rešavanje preostalih regulatornih problema

Nakon 18 meseci borbe kroz regulatornu birokratiju, Microsoft i Activision Blizzard su bliže nego ikad da ostvare spajanje. Međutim, još uvek postoje neki regulatorni problemi u Velikoj Britaniji. Kompanije nisu uredno završile sve procedure do prvobitnog roka koji je bio 18. jul. Shodno tome, složile su se da produže ugovor o spajanju za tri meseca kako bi konačno završili akviziciju vrednu 68,7 milijardi dolara.

Microsoft i Activision Blizzard su se zajednički dogovorili da produže rok za sporazum o spajanju do 18. oktobra 2023.godine. Na taj način biće omogućeno dodatno vreme za rešavanje preostalih regulatornih problema“, navodi se u saopštenju Microsoft-a.

Postojala je mogućnost, da ako kompanije kojim slučajem ne postignu dogovor o novim uslovima i da bilo koja strana odustane, Microsoft bi zatim morao da plati naknadu od 3 milijarde dolara. Ta naknada za raskid će se povećavati. Prvo će biti uvećana na 3,5 milijardi dolara ako spajanje ne bude zaključeno do 29. avgusta i zatim na 4,5 milijardi dolara ako posao ne bude završen do 15. septembra. Microsoft će morati da plati naknadu samo ako se akvizicija ne zaključi. Zatim, kompanije su se složile da će Activision svojim akcionarima pružiti dividendu od 0,99 dolara po akciji.

Pročitajte i:  Koliko košta AI superkompjuter?

Akvizija trenutno može da se zatvori u Sjedinjenim Državama

„Microsoft i Activision Blizzard ostaju optimisti i nadaju se da će akviziciju završiti. Kompanije su se zajednički dogovorile da produže ugovor o spajanju do 18. oktobra 2023.godine“, napisao je izvršni direktor Microsoft Gaming-a Phil Spencer. „Spajanje možemo tehnički da zatvorimo u Sjedinjenim Državama zbog nedavnog pravnog rešenja. Međutim, ovo produženje nam daje dodatno vreme da rešimo preostale regulatorne probleme u Velikoj Britaniji.

Uprava za konkurenciju i tržišta, britanski antimonopolski regulator, prvobitno je blokirao dogovor u aprilu na osnovu zabrinutosti zbog uticaja na tržište igara u oblaku. Microsoft je uložio žalbu na tu odluku CMA. Zatim, samo nekoliko dana pre roka, CMA je naveo da je spreman da razmotri izmenjeni predlog spajanja.

Jedan od ključnih datuma je 2. avgust

CMA, Microsoft i Activision podneli su zajednički predlog žalbenom sudu za odlaganje njihovog sudskog spora za dva meseca u pokušaju da na prijateljski način reše zabrinutost regulatora. Apelacioni sud je odobrio taj zahtev. CMA je takođe omogućio rok od dodatnih šest nedelja, do kraja avgusta, kako bi razmotrio Microsoft-ov novi predlog. Međutim, CMA se nada da će to učiniti što je brže moguće.

Pročitajte i:  Call of Duty: Warzone Mobile stiže 21. marta 

Nije sasvim jasno kako će se sve završiti. Međutim, CMA i obe kompanije imaju za cilj da to urade relativno brzo i svakako mnogo pre 18. oktobra. Jedan od ključnih datuma na koji treba obratiti pažnju je 2. avgust. Tada je zakazan početak ročišta u upravnom postupku Federalne trgovinske komisije koja pokušava da blokira spajanje. FTC je bio neuspešan u svojim naporima da od suda dobije zabranu kako bi osigurao da se u međuvremenu ne dogodi spajanje. Međutim, ako se ugovor ne zaključi do 2. avgusta i zatim počne administrativno suđenje FTC-a, stvari bi mogle da se zakomplikuju po Microsoft i Activision.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,