Microsoft izgubio kontrolu nad Windows Tiles poddomenom

Microsoft je izgubio kontrolu nad ključnim poddomenom koji koriste Windows 8 i Windows 10 kako bi na Live Tiles isporučivali najnovije vesti i ažuriranja.

PCPress.rs Image

Poddomen (notifications.buildmypinnedsite.com) je trenutno pod kontrolom Hannoa Böcka – sigurnosnog istraživača i novinara nemačkog Golem.de. Pre toga je bio deo buildmypinnedsite.com servisa, koji je Microsoft podesio sa lansiranjem Windows-a 8, a kako bi web-sajtovima omogućio da u okviru Start tranica i menija prikazuju ažuriranja vesti u realnom vremenu. Developeri web-sajtova su mogli i da izvornom kodu dodaju meta tagove koji su Edge korisnicima omogućavali da omiljene stranice pinuju na Start stranicu u okviru Windows-a 8 i Start meni kod Windows-a 10.

PCPress.rs Image

Böcka je 17. aprila objavio da servis više ne funkcioniše, budući da je host koji je trebalo da isporučuje XML fajlove – notifications.buildmypinnedsite.com – prikazivao grešku koja je u vezi sa Microsoft-ovim cloud servisom Azure. Naime, host je upućivan na Azure poddomen, te je problem nastao zbog toga što ovaj nije registrovan na Azure. Böck je potom problematični poddomen registrovao na svoj Azure nalog, te trenutno administrira sve zahteve koji pristignu. O problemu je obavestio i kompaniju Microsoft, ali odgovor još uvek nije dobio. Ističe da neće moći još dugo da se bavi ovim problemom, budući da se saobraćaj na poddomenu koji je preuzeo povećava, a sa njim se povećavaju i troškovi. Upozorava da će, nakon što on bude otkazao poddomen, bilo koji napadač moći da ga preuzme, registruje i koristi za maliciozne napade.

Pročitajte i:  Microsoft Excel je predstavio neverovatnu novu funkciju

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,